ΚΟΣΜΟΣ

Εξαπλώνεται η σύγχρονη δουλεία στις χώρες της ανατολικής Ασίας

Εξαπλώνεται η σύγχρονη δουλεία στις χώρες της ανατολικής Ασίας
GETTY IMAGES/ ideal image

Η εξαναγκαστική δουλεία είναι ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινωνικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της Ανατολικής Ασίας. Πολλές μάλιστα, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, πριν ακόμα εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, ενώ αργότερα κακοποιούνται από τους μελλοντικούς εργοδότες τους.

Πάνω από το 70% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, κατέθεσαν ότι οι προσλήψεις στις χώρες τους είναι πια περιορισμένες, και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αναζητήσουν εργασία, εκτός των συνόρων τους. Ωστόσο, πολλές έχουν λάβει από αυτούς που τις 'στρατολογούν' λάθος ενημέρωση για την μελλοντική τους εργασία, το μισθό, τις συνθήκες και αναγκάζονται να ξεπληρώσουν ένα χρέος που ανέρχεται σε 1.600-1.800 δολάρια, το οποίο τους επιβάλεται επειδή βρήκαν δουλειά.

Επιπλέον, πάνω από το 60% των γυναικών, έχουν πει ότι οι εργοδότες τους περιόριζαν τις κινήσεις τους και την επικοινωνία τους, έκαναν κατάσχεση των εγγράφων τους, ή τους κακοποιούσαν ψυχικά και σωματικά. Το δείγμα αποτελούν 4.100 γυναίκες από τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.

“Ποτέ δεν περιμέναμε ότι το πρόβλημα θα είχε τόσο μεγάλες διαστάσεις”, δήλωσε ο Τζέικομπ Τόουνσεν, ο διευθύνων σύμβουλός της Φάρσαιντ, μια διεθνής κοινωνική υπηρεσία, η οποία φροντίζει αυτές τις γυναίκες. “Κάποιοι, κρατούν αιχμάλωτες αυτές τις γυναίκες παρά τη θέληση τους, τους παίρνουν τα διαβατήρια, τους βάζουν ένα χρέος και παραλείπουν να τους ενημερώσουν για τις συνθήκες εργασίας του”, πρόσθεσε.

Όπως δημοσιεύει το Reuters, όλες τους έχουν δουλέψει ως οικιακοί βοηθοί, και προέρχονται από τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, την Σιγκαπούρη και το Χόνγκ Κόνγκ. Υπάρχουν περίπου 2-5 εκατομμύρια οικιακοί βοηθοί από την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες αυτή την ώρα.

Οι αναλυτές, δηλώνουν πως οι έρευνές τους έχουν αποδείξει ότι το στερεότυπο των γυναικών που επιλέγουν να αλλάξουν ήπειρο για να εργαστούν, έχουν κατά βάση οικογενειακά προβλήματα που σχετίζονται με θέματα υγείας και πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

“Δεν είναι απλά μια προσωρινή μετανάστευση για να σώσεις την οικογένειά σου, είναι μια επαναλαμβανόμενη συμμετοχή σε μια ξένη αγορά εργασίας, ώστε να διατηρηθεί ένα εισόδημα διαβίωσης”, λέει η αναφορά.

Σε πολλά μέρη στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, είναι αναμενόμενο σύζυγοι και κόρες να μεταναστεύσουν για να δουλέψουν, επειδή θεωρούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

“Δεν γίνονται όλοι οι άνθρωποι, ωστόσο, μετανάστες λόγω οικονομικών προβλημάτων. Πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, αναγκάζονται να φύγουν λόγω κοινωνικών πιέσεων”, αναφέρει μια 24χρονη από την Δυτική Ινδονησία, στους ερευνητές.

“Μια οικογένεια που η κόρη τους δεν δουλεύει στο εξωτερικό, θεωρείται περίεργο φαινόμενο”, συμπληρώνει. Περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα της εξαναγκαστικής δουλείας παγκοσμίως, 11.7 εκατομμύρια εξ αυτών, προέρχονται από την Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού, σύμφωνα με το Διεθνής Οργανισμό Εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ