ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ισραήλ ο Πομπέο: Ανησυχία με φόντο τους νέους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Στο Ισραήλ ο Πομπέο: Ανησυχία με φόντο τους νέους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας
AP Photo / Greg Nash

Επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η επίσκεψη, ωστόσο, του κ. Πομπέο στην Ιερουσαλήμ έρχεται τη στιγμή που οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ξεκινήσει ένα νέο κύμα βομβαρδισμών στην Λωρίδα της Γάζας από τις 6 Αυγούστου.

Κατά τα λοιπά, ο Μάικ Πομπέο θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς.

«Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα τεθούν το Ιράν και η “εμβάθυνση” των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την υπόλοιπη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο εκπρόσωπός του στην Ουάσινγκτον.

Μετά το Ισραήλ ο Πομπέο θα μεταβεί στο Χαρτούμ για να συζητήσει για τις σχέσεις Ισραήλ-Σουδάν και για την πολιτική «μετάβαση» στη χώρα αυτή η οποία γύρισε σελίδα το 2019 μετά την ανατροπή του αυταρχικού προέδρου της, Όμαρ αλ Μπασίρ.

Πεδίο μάχης εκ νέου η Λωρίδα της Γάζας

Την ίδια στιγμή, οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν στόχους στην Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών και την αποστολή μπαλονιών με προσαρμοσμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς πάνω από τα σύνορα.

Στο πλαίσιο αυτό «μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης στοχοθέτησαν στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», συμπεριλαμβανομένων «υπόγειων υποδομών», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε λακωνική ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, προσθέτοντας πως επρόκειτο για «αντίδραση» στη συνέχιση της προσπάθειας Παλαιστινίων στον θύλακα να προκαλέσουν πυρκαγιές στην ισραηλινή επικράτεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ