ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία Κομισιόν για τις τουρκικές προκλήσεις – Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Ανησυχία Κομισιόν για τις τουρκικές προκλήσεις – Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο
UNSPLASH

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζουν την ανάγκη αποκλιμάκωσης, τονίζοντας παράλληλα την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ναμπίλα Μασράκι, κληθείσα να σχολιάσει την ανανέωση της τουρκικής NAVTEX.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η ίδια εκπρόσωπος παρέπεμψε στα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου, όπου όπως επεσήμανε το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας ετέθη από ορισμένα κράτη μέλη.

Η Ναμπίλα Μασράλι αναφέρθηκε και σε προηγούμενα συμπεράσματα Συνόδων Κορυφής όπου υπήρξε καταδίκη της Τουρκίας.

Σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επανέλθουν στο θέμα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, όπως επίσης «επί μακρόν» και στο Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη, «με όλες τις εναλλακτικές να παραμένουν στο τραπέζι».

Η Τουρκία ανανέωσε την παράνομη Navtex

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προηγούμενη παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ανανέωσε την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Η Άγκυρα επιχειρεί να συντηρήσει το κλίμα έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με αντικείμενο τη συζήτηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ