ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σε συνομιλίες με πέμπτη εταιρεία η Κομισιόν για την παρασκευή εμβολίου

Κορωνοϊός: Σε συνομιλίες με πέμπτη εταιρεία η Κομισιόν για την παρασκευή εμβολίου
(Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε διερευνητικές συνομιλίες με τη Moderna για την αγορά πιθανού εμβολίου κατά του COVID-19. 

Η Moderna είναι η πέμπτη εταιρεία με την οποία η Επιτροπή ολοκλήρωσε τις συνομιλίες, μετά την Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου, την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, την CureVac στις 18 Αυγούστου, εκτός από την υπογραφή συμφωνίας με την AstraZeneca στις 14 Αυγούστου.

Η προβλεπόμενη σύμβαση με τη Moderna θα προέβλεπε τη δυνατότητα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν το εμβόλιο, καθώς και να δωρίσουν σε χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα ή να κατευθυνθεί ξανά σε ευρωπαϊκές χώρες. Αναμένεται ότι η Επιτροπή έχει θέσει πλαίσιο για την αρχική αγορά 80 εκατ. δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και δυνατότητα αγοράς έως και 80 εκατ. δόσεων, που θα παρέχονται μόλις αποδειχθεί ότι ένα εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό έναντι του COVID-19. Η Επιτροπή διεξάγει εντατικές συζητήσεις και με άλλους κατασκευαστές εμβολίων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τις συνομιλίες με πέμπτη φαρμακευτική εταιρεία, για να επιτρέψει την ταχεία πρόσβαση σε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για τους Ευρωπαίους. Επενδύουμε σε εταιρείες που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες, για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να έχουμε εμβόλια που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με άλλες εταιρείες - καθώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια διατίθενται γρήγορα στην αγορά. Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε εμβόλια για τον κορωνοϊό θα ωφελήσουν ολόκληρο τον κόσμο και θα μας βοηθήσουν να νικήσουμε αυτόν τον ιό.

Η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε: «Το σημερινό αποτέλεσμα μετά τις συνομιλίες με τη Moderna δείχνουν ότι επιμένουμε στη δέσμευσή μας να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο».

Η Moderna είναι μια εταιρεία με έδρα τις Η.Π.Α. που πρωτοπορεί στην ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας εμβολίων με βάση το mRNA. Το mRNA παίζει θεμελιώδη ρόλο στην ανθρώπινη βιολογία, μεταφέροντας τις οδηγίες που κατευθύνουν τα κύτταρα στο σώμα να παράγουν πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών που μπορούν να αποτρέψουν ή να καταπολεμήσουν ασθένειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ