ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Η μεταβατική κυβέρνηση δεν έχει την εντολή να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ

Σουδάν: Η μεταβατική κυβέρνηση δεν έχει την εντολή να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ
AP Photo/Marwan Ali

Ο Σουδανός πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ δήλωσε ότι είχε «άμεσες και διαφανείς» συνομιλίες στο Χαρτούμ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, στις οποίες περιλαμβάνονταν και η αφαίρεση του Σουδάν από έναν αμερικανικό κατάλογο χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο Πομπέο έφθασε στο Σουδάν με απευθείας πτήση από το Ισραήλ σε αυτό που χαρακτήρισε ως η πρώτη επίσημη απευθείας πτήση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν στενότερες σχέσεις ανάμεσα στο Σουδάν και στο Ισραήλ.

Η επίσκεψή του είναι τμήμα μιας περιοδείας στην περιοχή μετά τη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτόν τον μήνα για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους, και έρχεται καθώς το Ισραήλ και οι ΗΠΑ πιέζουν και άλλες αραβικές χώρες να ακολουθήσουν.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο Σουδάν για τη φερόμενη υποστήριξη σε οργανώσεις μαχητών και για τον εμφύλιο πόλεμο στο Νταρφούρ, στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Όμαρ αλ-Μπασίρ , του επί σειρά ετών ηγέτη της χώρας ο οποίος εκδιώχθηκε από τον στρατό τον Απρίλιο του 2019.

Οι εμπορικές κυρώσεις ήρθησαν το 2017 αλλά το Σουδάν παραμένει στον κατάλογο των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, που το εμποδίζει από την πρόσβαση σε απολύτως αναγκαία χρηματοδότηση από διεθνείς πιστωτές.

Ο Χάμντοκ είπε επίσης σε ένα τουίτ ότι με τον Πομπέο συζήτησαν την υποστήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης του Σουδάν και πως προσβλέπει σε «θετικά χειροπιαστά βήματα» για την υποστήριξη της επανάστασης στο Σουδάν.

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου ανέφερε ότι ο Χάμντοκ είπε στον Πομπέο πως η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας δεν έχει λάβει εντολή να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Ο Χάμντοκ επαναβεβαίωσε τη σημασία του διαχωρισμού μιας εξομάλυνσης των σχέσεων από μια απόφαση των ΗΠΑ να αφαιρέσουν το Σουδάν από τον κατάλογο των κρατών που θεωρούν ότι χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, ανέφερε ο Φάιζαλ Σάλεχ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ