ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Τετράχρονος ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια του κτηρίου στη Μαχάντ

Ινδία: Τετράχρονος ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια του κτηρίου στη Μαχάντ
AP PHOTO

Σωστικά συνεργεία κατάφεραν χθες Τρίτη να βγάλουν ζωντανό αγοράκι τεσσάρων ετών από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε «σαν πύργος από τραπουλόχαρτα» την προηγουμένη στην πόλη Μαχάντ της δυτικής Ινδίας, τραγωδία η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους, ενώ εκτιμάται πως έως και 60 ακόμη άνθρωποι συνεχίζουν να είναι θαμμένοι στα χαλάσματα.

Κάμερες κατέγραψαν το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο επιτόπου στην πόλη Μαχάντ, το οποίο ξέσπασε σε επευφημίες όταν το παιδί βγήκε στην επιφάνεια και απομακρύνθηκε με φορείο.

Χθες στο τέλος της ημέρας 13 πτώματα βρέθηκαν στα συντρίμμια της πολυκατοικίας 47 διαμερισμάτων, δήλωσε στον Τύπο ο Σατσιντανάντ Γκαουντέ, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδίας.

Δεκάδες ακόμη άνθρωποι είναι ακόμη παγιδευμένοι στα συντρίμμια, αλλά «δεν ξέρουμε πόσοι ακριβώς», διευκρίνισε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, αξιωματικός της αστυνομίας της Μαχάντ, πόλης που βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα νότια από τη Μουμπάι.

Οι αρχές εξέφραζαν αρχικά φόβους πως ως και 200 άνθρωποι ήταν παγιδευμένοι στα συντρίμμια της πολυκατοικίας, αλλά αργότερα αναθεώρησαν την εκτίμησή τους προς τα κάτω, καθώς πολλοί κάτοικοι δεν βρίσκονταν μέσα στα διαμερίσματά τους όταν το κτήριο κατέρρευσε.

Η καταστροφή σημειώθηκε προχθές Δευτέρα περί τις 19:00 (16:30 ώρα Ελλάδας), ώρα που αρκετοί είχαν βγει για να κάνουν τις αγορές τους. Άλλοι έχουν εγκαταλείψει τη Μαχάντ, έχουν επιστρέψει στις γενέτειρες τους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συνολικά 76 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί ως τώρα.

Σωστικά συνεργεία, ανάμεσά τους ομάδες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, συνέχιζαν χθες να επιχειρούν στη μάζα των συντριμμιών.

Μια γιατρός είπε ότι τρία μέλη της οικογένειάς της, η μητέρα της, η αδελφή της και ο ανιψιός της, είναι κάτω από τα συντρίμμια.

Ο Μουστάφα Τσαφεκάρ – σε καραντίνα, καθώς έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό – και οι δικοί του νόμιζαν πως έγινε σεισμός και βγήκαν εσπευσμένα από το διαμέρισμα τους. Μερικές στιγμές αργότερα το κτηριο «κατέρρευσε μπροστά στα μάτια μας», είπε ο 39χρονος στην εφημερίδα Mumbai Mirror. Κατά τον ίδιο, οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για την κατάσταση του κτηρίου στους κατασκευαστές του. Σύμφωνα με την αστυνομία, διενεργείται έρευνα εναντίον του εργολάβου.

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε τη «θλίψη» του για την καταστροφή και πρόσθεσε πως προσεύχεται για την ανάρρωση των τραυματιών.

Τα αίτια της καταστροφής δεν είναι γνωστά ως αυτό το στάδιο. Οι καταρρεύσεις κτηρίων είναι συνηθισμένες την περίοδο των μουσώνων, από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο. Οι καταρρακτώδεις βροχές διαβρώνουν θεμέλια κτιρίων, τα κάνουν επικίνδυνα για τους ενοίκους τους.

Οι μουσώνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή και ιδίως στη γεωργία στη νότια Ασία. Αλλά προκαλούν επίσης κάθε χρόνο καταστροφές μεγάλου εύρους και πλημμύρες.

Το 2020, ο μουσώνας ήδη προκάλεσε καταστροφές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 1.300 ανθρώπους στην υποήπειρο, 800 εξ αυτών μόνο στην Ινδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ