ΚΟΣΜΟΣ

Ο γ.γ. του ΟΗΕ καταγγέλλει το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια

Ο γ.γ. του ΟΗΕ καταγγέλλει το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν (Ban Ki-moon) μιλά σε συνέντευξη Τύπου στο διεθνές αεροδρόμιο της Τζούμπα (Juba) μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιιρ (Salva Kiir) στις 25 Φεβρουαρίου 2016 REUTERS/Jok Solomon

O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Kι Μουν κατήγγειλε σήμερα τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους πρόσφυγες στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων.

Ο Μπαν Κι Μουν υπογράμμισε ότι αυτά τα μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες της περιοχής (Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) «δε συνάδουν» με τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες.

Αυτή η σύμβαση, εξηγεί ο ίδιος σε μία ανακοίνωση, επιβάλλει να καθορίζεται χωριστά για τον καθένα το καθεστώς του πρόσφυγα και οι ανάγκες για την προστασία κάθε μετανάστη, κάτι που δεν είναι πλέον δυνατόν λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από αυτές τις χώρες.

Όπως τόνισε: «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τον ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται στα σύνορα κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «έχει πλήρη επίγνωση των πιέσεων που γίνονται αισθητές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Όμως απευθύνει έκκληση προς «όλες τις χώρες να αφήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά και να ενεργούν με πνεύμα κοινής ευθύνης και αλληλεγγύης, περιλαμβανομένου του να διευρύνουν τις νομικές οδούς για την χορήγηση ασύλου».

Ο Μπαν Κι Μουν υπογραμμίζει ότι ο αριθμός αιτόυντων άσυλο που εισήλθε στην Ελλάδα από την Τουρκία συνεχίζει να αυξάνεται «κι ότι το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζει την ίδια ώρα ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημειώνει ότι είναι «ανάγκη να υπάρχει επιμερισμός ευθυνών σε διεθνές επίπεδο» και γνωστοποιεί ότι στην προσεχή σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί σύνοδος για τη μετανάστευση την 19η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ