ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Ναβάλνι: Πλήρη και διαφανή έρευνα ζητά ο Μπόρις Τζόνσον

Υπόθεση Ναβάλνι: Πλήρη και διαφανή έρευνα ζητά ο Μπόρις Τζόνσον
AP Photo/Frank Augstein

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή «πλήρους και διαφανούς έρευνας» για να εξακριβωθεί τι συνέβη στον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

«Η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι συγκλόνισε τον κόσμο. Η Βρετανία εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον ίδιο και την οικογένειά του. Είναι αναγκαίο να γίνει μια πλήρης και διαφανής έρευνα γι'αυτό που συνέβη. Οι δράστες (αυτής της πράξης) θα πρέπει να λογοδοτήσουν και η Βρετανία θα μετέχει στις διεθνείς προσπάθειες για να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Μαύρο πρόβατο του Κρεμλίνου, επικεφαλής του Ταμείου Κατά της Διαφθοράς, το οποίο αποκαλύπτει την διαφθορά των ελίτ, ο Ναβάλνι εισήχθη στις 20 Αυγούστου στην εντατική νοσοκομείου του Ομσκ στην Σιβηρία αφού νόσησε σε αεροπλάνο με το οποίο θα μετέβαινε στην Μόσχα από το Ομσκ της Σιβηρίας.

Στο νοσοκομείο του Ομσκ νοσηλεύτηκε για δύο ημέρες προτού μεταφερθεί για νοσηλεία στη Γερμανία.

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ, όπως και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ζήτησαν από τη Μόσχα να εξακριβωθεί η αλήθεια, όταν οι Γερμανοί γιατροί που τον περιθάλπουν στο Βερολίνο συμπέραναν ότι παρουσιάζει «ίχνη δηλητηρίασης».

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο έκρινε πρόωρα τα συμπεράσματα αυτά, σημειώνοντας ότι στον οργανισμό του δεν εντοπίστηκε καμία συγκεκριμένη τοξική ουσία που να δείχνει ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ