ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στο Κράιστσερτς: Ισόβια κάθειρξη χωρίς πιθανότητα αποφυλάκισης στον δράστη

Μακελειό στο Κράιστσερτς: Ισόβια κάθειρξη χωρίς πιθανότητα αποφυλάκισης στον δράστη
John Kirk-Anderson/Pool Photo via AP

Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας επέβαλε σήμερα στον άνδρα ο οποίος δολοφόνησε 51 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ανοίγοντας πυρ στα τυφλά μέσα σε δύο ισλαμικά τεμένη την ώρα της προσευχής της Παρασκευής την 15η Μαρτίου 2019, σε ισόβια κάθειρξη χωρίς καμία δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης υπό όρους.

Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται τόσο βαριά ποινή στην ιστορία της χώρας. Η σφαγή ήταν η χειρότερη που έχει διαπραχθεί ποτέ στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Μπρέντον Τάραντ, υπήκοος Αυστραλίας, 29 ετών, με ακροδεξιά πολιτική ταυτότητα, ομολόγησε την ενοχή του σε όλες τις κατηγορίες για 51 ανθρωποκτονίες από πρόθεση, 40 απόπειρες δολοφονίες από πρόθεση και διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο δράστης φόραγε κάμερα και μετέδωσε ζωντανά τη σφαγή στα δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς μέσω Facebook.

Συνήγοροι του δράστη ενημέρωσαν ότι ο εντολέας τους δεν θέλει να υποβληθεί ένσταση για την ποινή που του επιβλήθηκε.

Αρντέρν: Του αξίζει μια ζωή πλήρους και απόλυτης σιωπής

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η κεντροαριστερή πολιτικός Τζασίντα Αρντέρν, χαιρέτισε σήμερα την καταδίκη σε ισόβια, ευχόμενη να ζήσει μια ζωή «πλήρους και απόλυτης σιωπής».

«Το τραύμα της 15ης Μαρτίου δεν είναι εύκολο να θεραπευτεί, αλλά σήμερα ελπίζω πως είναι η τελευταία φορά που είμαστε αναγκασμένοι να ακούσουμε ή να προφέρουμε το όνομα του τρομοκράτη που ήταν υπεύθυνος» γι’ αυτό, είπε η Αρντέρν και έκρινε ότι αυτό το οποίο «του αξίζει» είναι «μια ζωή πλήρους και απόλυτης σιωπής».

Το χρονικό

15η Μαρτίου 2019

13:40 Ο Μπρέντον Τάραντ μπαίνει στο ισλαμικό τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ. Ανοίγει πυρ. Φοράει κάμερα, μέσω της οποίας η επίθεση αναμεταδίδεται απευθείας στο Διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προωθείται στην ομάδα που είναι αρμόδια για την ασφάλεια του κοινοβουλίου. Το κοινοβούλιο τηλεφωνεί στην αστυνομία.

13:41 Πρώτη κλήση πολίτη στην αστυνομία. Μέσα στα επόμενα δύο λεπτά, περιπολικά ειδοποιούνται και κατευθύνονται στο τέμενος.

13:46 Ο δράστης έχει ήδη φύγει και κατευθύνεται στο Ισλαμικό Κέντρο Λίνγουντ. Το αυτοκίνητό του το κρύβει από τα μάτια αστυνομικών λεωφορείο. Μέλος της ειδικής μονάδας που καλείται όταν σημειώνονται επιθέσεις με τη χρήση όπλων σταματά για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε ένα από τα θύματα.

13:52 Ο ένοπλος μπαίνει στο τέμενος Λίνγουντ. Φεύγει τρία λεπτά αργότερα με αυτοκίνητο.

13:56 Ένας πολίτης σταματά περιπολικό της αστυνομίας και ενημερώνει ότι ακούστηκαν πυρά στο Λίνγουντ. Μερικά λεπτά αργότερα, το αυτοκίνητο του δράστη εντοπίζεται και αρχίζει καταδίωξη.

13:59 Το αυτοκίνητο του Τάραντ σταματά. Ο δράστης τίθεται υπό κράτηση από δύο αστυνομικούς.

16:00 Η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν απευθύνεται στο έθνος. Δηλώνει ότι αυτή είναι μια «από τις πιο μαύρες ημέρες στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας». Αργότερα την ίδια ημέρα, χαρακτηρίζει την ενέργεια του δράστη τρομοκρατική.

16η Μαρτίου 2019

Σε όλη τη χώρα γίνονται ολονυχτίες και επιμνημόσυνες δεήσεις. Ο δράστης προσάγεται ενώπιον δικαστηρίου, όπου του απαγγέλλονται κατηγορίες για ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης και κατά συρροή. Η κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι θα αλλάξει τη νομοθεσία στη χώρα για την οπλοκατοχή.

18η Μαρτίου 2019

Η κυβέρνηση της Αρντέρν ανακοινώνει τις «καταρχήν» αποφάσεις της για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας όσον αφορά την οπλοκατοχή και την οπλοφορία.

21η Μαρτίου 2019

Απαγορεύεται η κατοχή ημιαυτόματων τουφεκιών στρατιωτικού τύπου και τουφεκιών εφόδου.

22η Μαρτίου 2019

Τελετές τιμής στα θύματα σε όλη τη χώρα, που ξεκινούν με το κάλεσμα του μουεζίνη στους πιστούς μουσουλμάνους να προσευχηθούν, το οποίο ακολουθούν δύο λεπτά σιγής.

16η Μαΐου 2019

Υιοθετείται το «Κάλεσμα της Κράιστσερτς». Το κείμενο, το οποίο ενστερνίζονται 10 χώρες και μεγάλες εταιρείες των ψηφιακών υπηρεσιών, παροτρύνει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια για να εξαλειφθεί τρομοκρατικό και εξτρεμιστικό περιεχόμενο από το Διαδίκτυο, ώστε να πάψει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο από τρομοκράτες.

26η Μαρτίου 2020

Ο Τάραντ ομολογεί την ενοχή του στο σύνολο του κατηγορητηρίου, αντιστρέφοντας τον ισχυρισμό ότι είναι αθώος, που είχε κάνει στην αρχική του απολογία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ