ΚΟΣΜΟΣ

Ακάρ: Θα συνεχίσουμε επ’ αόριστον τις σεισμικές έρευνες

Ακάρ: Θα συνεχίσουμε επ’ αόριστον τις σεισμικές έρευνες
Turkish Defense Ministry via AP, Pool

Συνεχίζει το κρεσέντο προκλήσεων η Άγκυρα παρά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον, με τη «σκυτάλη» να λαμβάνει σήμερα ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που διεμήνυσε πως οι σεισμικές έρευνες θα συνεχιστούν επ’ αόριστον.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία έχει τη δύναμη και τη θέληση.

«Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθούν όλες» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει χρονικό όριο ή περιορισμός.

Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε παράλληλα πως «εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας» και πως η Τουρκία κάνει «συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί».

«Όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες και εμείς ως Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν υπάρχει καμία διακοπή».

Κατά την ίδια συνέντευξη, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως η Τουρκία θα ήθελε να «φιλοξενήσει Έλληνες ειδικούς για διμερείς συζητήσεις» σε μια προσπάθεια να λυθούν οι διαφορές στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν μόνες τους χωρίς παρεμβολές από τρίτες χώρες, όπως η Γαλλία» είπε ο Ακάρ, και συμπλήρωσε:

«Η Γαλλία έχει παραβιάσει διεθνείς συμφωνίες στέλνοντας τρία μαχητικά στην ελληνική πλευρά της Κύπρου».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε μάλιστα, την πάγια τουρκική θέση περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και κατηγόρησε την χώρα μας ότι έχει παραβιάσει συμφωνίες.

Δύο νέες Νavtex σε Μερσίνα και Αλεξανδρέττα

Το πρωί της Πέμπτης η Τουρκία ανακοίνωσε δύο νέες Νavtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στους κόλπους της Μερσίνας και της Αλεξανδρέττας αντίστοιχα, αρκετά μακριά από το πεδίο σεισμικών ερευνών του Oruc Reis, αλλά απέναντι από την Κύπρο.

Όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στην ίδια συνέντευξη:

«Όσο διαρκούν οι εργασίες του υπουργείου Ενέργειας εμείς έχουμε υποχρέωση να τους παρέχουμε ασφάλεια. Η σημερινή είναι εντελώς διαφορετική. Είναι μία Νavtex για άσκηση με πυρά περιοχή της Αλεξανδρέττας».

Τουρκικός Τύπος: Δεν επιστρέφει το Oruc Reis

Παρότι σήμερα, 27 Αυγούστου, λήγει η παράταση που είχε ανακοινώσει η Τουρκία στην ισχύ της παράνομης Νavtex για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι το ερευνητικό σκάφος όχι μόνο δεν πρόκειται να αποσυρθεί, αλλά θα επεκτείνει την παρουσία του «νοτίως του Καστελορίζου και δυτικά της Ρόδου μέχρι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων».

Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis είχε βγει για έρευνες στη Μεσόγειο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις 9 Αυγούστου με Νavtex που έληγε στις 23 του μήνα. Με νέα τουρκική Νavtex παρέτεινε την παρουσία του μέχρι τις 27 Αυγούστου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ