ΚΟΣΜΟΣ

Το πανεπιστήμιο που ίδρυσε o Ντόναλντ Τραμπ είναι απάτη

Το πανεπιστήμιο που ίδρυσε o Ντόναλντ Τραμπ είναι απάτη
Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) μιλά σε προεκλογική εκστρατεία, όπου ο πρώην συνυποψήφιός του και κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι (Chris Christie), ανακοίνωσε την υποστήριξή του στην υποψηφιότητά του. Το χαρμόσυνο για τους πιστούς του Αμερικανού μεγιστάνα έλαβαν χώρα στο Φορτ Φουόρθ (Fort Worth) του Τέξας, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 REUTERS/Mike Stone

Θυμάστε το πανεπιστήμιο του Τραμπ; Μάλλον όχι, γιατί δεν κατάφερε τίποτα, και ένας λόγος που δεν «δούλεψε» αυτό το σχέδιο είναι επειδή ήταν η «απόλυτη απάτη».

Αυτή είναι η καταγγελία που έγινε από πρώην σπουδαστές του, στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή εμπορίου και πρόσφατα έγινε γνωστό από ένα Νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφορίας, μετά από αίτηση του Γκιζμόντο.

«Από τα 35.000 δολάρια που έδωσα στο πανεπιστήμιο, το μόνο που έλαβα από αυτό είναι βιβλία, τα οποία θα μπορούσα να πάρω και μονός μου από μια κοινή βιβλιοθήκη, η οποία θα με καθοδηγούσε καλύτερα από ότι η τάξη του Τραμπ. Νιώθω ντροπιασμένος», ήταν ένα από τα παράπονα των φοιτητών.

Άλλη κατηγορία, περιγράφει μια στρατηγική που θυμίζει κάτι από Σαηεντολογία. «Αφού πλήρωσα 1.495 δολάρια για ένα τριήμερο σεμινάριο, το οποίο υπάρχει και δωρεάν στο Ζίλοου, οι παρευρισκόμενοι είπαν ότι αν δεν δαπανηθούν χρήματα για λογισμικό και άλλα εργαλεία, δεν πρόκειται να επιτύχουμε».

Ένας ακόμη φοιτητές που δαπάνησε 34.995 δολάρια για ένα πακέτο σεμιναρίων, το οποίο υποσχόταν προσωπική καθοδήγηση, το αποκάλεσε «απόλυτο χάσιμο χρόνου».

Δεν είναι μόνο μαθητές που ερωτήθηκαν για τη νομιμότητα του πανεπιστημίου Τραμπ, που ιδρύθηκε το 2005. Το Υπουργείο Παιδείας της Νέας Υόρκης, είχε στείλει το 2010, επιστολή στον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον για παραπλάνηση των σπουδαστών, με τη χρήση του όρου «πανεπιστήμιο». Λίγο αργότερα, μετονομάστηκε Επιχειρηματικό Ίδρυμα Τραμπ.

Το 2013, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα την Νέας Υόρκης, κατέθεσε αγωγή 40 εκατομμυρίων δολαρίων, κατά του υποψηφίου προέδρου, για αποτυχία να μεταδώσει τη γνώση που υπόσχεται ένα ίδρυμα σε 5.000 μαθητές και για τις τακτικές που χρησιμοποιούσαν, υποβάλλοντας τους σε πιεστικές τακτικές πωλήσεων.

Φυσικά, ο Τραμπ απάντησε με δική του καταγγελία, κατηγορώντας τον Γενικό Εισαγγελέα ότι τον εκβιάζουν και παρεμποδίζουν την εκστρατεία του.

Τον Απρίλιο του 2015, ο δικαστής αποφάνθηκε ότι ο Τραμπ ήταν προσωπικά υπεύθυνος και ότι το θέμα θα πάει σε δίκη. Η εκδίκαση της μήνυσης των φοιτητών του πανεπιστημίου εκκρεμεί ακόμα.

Παρόλα αυτά, η ομάδα του ρεπουμπλικανού βουλευτή ακόμα υποστηρίζει τη νομιμότητα του «πανεπιστημίου». Σε μια πρόσφατη συνέντευξη μάλιστα που έδωσε εκπρόσωπους του Τραμπ, στον Άλαν Κάρτερ του National Review, δήλωσε: «ήξεραν ακριβώς τι θέλαμε να πετύχουμε, και δεν είχαν κανένα πρόβλημα με αυτό».

Το πανεπιστήμιο από την άλλη πλευρά ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ δεν χρεώνει πάντα για τις επιχειρηματικές ιδέες του. Τη Δευτέρα, ο υποψήφιος πρόεδρος θα προσφέρει δωρεάν συμβουλές για το πώς θα ξεπεραστεί η αναταραχή στη χρηματιστηριακή αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ