ΚΟΣΜΟΣ

Φονικές πλημμύρες σάρωσαν το Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 162 οι νεκροί

Φονικές πλημμύρες σάρωσαν το Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 162 οι νεκροί
AP Photo / Rahmat Gul

Οι σφοδρές πλημμύρες από τις ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 162 ανθρώπων στο Αφγανιστάν αυτή την εβδομάδα, ενώ οι ομάδες διάσωσης συνέχισαν την Πέμπτη να αναζητούν τα πτώματα που παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι πέθαναν στην Σαρικάρ, βορείως της Καμπούλ, σε πλημμύρα που κατέκλυσε την πόλη τη νύχτα της Τρίτης, καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια.

«Όλη η οικογένειά μου χάθηκε», είπε ο Αμπντούλ Γαγιόρ, του οποίου δέκα συγγενείς έχασαν τη ζωή τους στην πλημμύρα, και ένας ακόμη φέρεται ως αγνοούμενος.

Ο άνδρας, που εργάζεται στην Καμπούλ, έσπευσε στην Σαρικάρ για να αναζητήσει την οικογένειά του, πριν ανακαλύψει ότι το σπίτι του είχε καταστραφεί ολοσχερώς.

Την Πέμπτη οι κάτοικοι εξοπλισμένοι με φτυάρια και τσάπες βοήθησαν στις επιχειρήσεις των ομάδων διάσωσης, απομακρύνοντας τα συντρίμμια καθώς αναζητούσαν πτώματα.

«Τόσοι άνθρωποι πέθαναν ή φέρονται ως αγνοούμενοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, εδώ συντελέστηκε μια καταστροφή», δήλωσε ο Σαφιουλάχ Σαφί, ένας τοπικός αξιωματούχος. Τα περισσότερα σπίτια στη γειτονιά του, στο κέντρο της Σαρικάρ, καταστράφηκαν, διευκρίνισε.

Τρόφιμα και μια στέγη δόθηκαν σε σχεδόν 1.000 οικογένειες της επαρχίας Παρβάν, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Σαρικάρ, δήλωσε ο Κασίμ Χαϊνταρί, αξιωματούχος του υπουργείου Διαχείρισης Καταστροφών, καλώντας τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να προσφέρουν τη βοήθειά τους στα θύματα.

Ισχυρές πλημμύρες σκότωσαν επίσης δεκάδες ανθρώπους σε άλλες 12 επαρχίες της χώρας αυτή την εβδομάδα.

Τουλάχιστον 19 είναι οι νεκροί στην Καμπούλ και 30 στη γειτονική επαρχία Καπίσα, διευκρίνισε ο Χαϊνταρί.

Οι φονικές καταστροφές από τις πλημμύρες είναι συχνές στη χώρα, κυρίως στις φτωχές αγροτικές περιοχές όπου τα σπίτια συνήθως δεν είναι γερά και είναι χτισμένα σε περιοχές που κινδυνεύουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ