ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: «Αφήνω την αξιολόγηση για τους άλλους» είπε για τον τελευταίο χρόνο της στην Καγκελαρία

Μέρκελ: «Αφήνω την αξιολόγηση για τους άλλους» είπε για τον τελευταίο χρόνο της στην Καγκελαρία
AP Photo/Michael Sohn

«Αφήνω την αξιολόγηση για τους άλλους», δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο γεγονός ότι πλησιάζει το τέλος της πολυετούς θητείας της στην Καγκελαρία.

«Αισθάνεστε λυπημένη;», «Κοιτάζοντας πίσω, τι θα ευχόσασταν;», ρώτησαν την καγκελάριο δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, για να απαντήσει, «Δεν συμμετέχω σ' αυτό. Το αφήνω σε σας. Βρισκόμαστε σε πολύ ιδιαίτερη εποχή» και να επισημάνει ότι κατά την τελευταία χρονιά της τρίτης θητείας της θεωρεί πολύ σημαντική την προώθηση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, καθώς και την ενίσχυση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

«Κάθε μέρα μετράει. Την αξιολόγηση την αφήνω στον έξω κόσμο», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

«Όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Αθήνα»

Νωρίτερα, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε τη θέση ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Αθήνα στη διαμάχη με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίου στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο εστάλη, ωστόσο, με ιδιαίτερα διπλωματικό τρόπο.

«Παρόλα αυτά, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να συνομιλεί κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία» υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.

«Ως κράτη μέλη της ΕΕ, έχουμε όλοι καθήκον να λάβουμε σοβαρά υπ'όψη τα δικαιώματα των Ελλήνων φίλων μας και αυτά που λένε και να τους υποστηρίξουμε όπου έχουν δίκιο. Εγώ έκανα μια προσπάθεια για να μην κλιμακωθεί η ένταση. Μερικές φορές αυτό είναι εφικτό μόνο αν οι δύο πλευρές μιλάνε ξανά και ξανά. Η Γερμανία καταβάλει προσπάθειες για να συμβεί αυτό» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ