ΚΟΣΜΟΣ

Μάας: Κυρώσεις εάν αποδεχτεί η εμπλοκή της Ρωσίας στη δηλητηρίαση Ναβάλνι

Μάας: Κυρώσεις εάν αποδεχτεί η εμπλοκή της Ρωσίας στη δηλητηρίαση Ναβάλνι
AP Photo/Pavel Golovkin

Η Γερμανία θα είναι έτοιμη να επιβάλει διπλωματικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πίσω από την δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, βρίσκονται οι ρωσικές κρατικές υπηρεσίες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα της Ρωσίας να αποσαφηνίσει την υπόθεση του (Αλεξέι ) Ναβάλνι, θα ενεργήσουμε όπως ενεργήσαμε και στην περίπτωση με την δολοφονία στο Τιργκάρντεν» δήλωσε ο Μάας, έχοντας υπ' όψιν του την απέλαση από την Γερμανία υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας εξαιτίας της άρνησης της Μόσχας να συνεργαστεί στην έρευνα της δολοφονίας Γεωργιανού πολίτη στο πάρκο του Βερολίνου.

Σημειώνεται πως ο επικριτής του Κρεμλίνου είναι σε σταθερή κατάσταση με τα συμπτώματα να υποχωρούν αν και η κατάσταση της υγείας του εξακολουθεί να είναι σοβαρή, ανακοίνωσε το νοσοκομείο στο Βερολίνο όπου νοσηλεύεται.

«Ο ασθενής βρίσκεται ακόμη στη μονάδα εντατικής φροντίδας σε τεχνητό κώμα και η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά», ανέφερε το νοσοκομείο Charite.

Από την πλευρά της, εκπρόσωπος του Ναβάλνι δήλωσε πως ο επικριτής του Κρεμλίνου δεν αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή για τη ζωή του και η κατάστασή του βελτιώνεται.

Ο 44χρονος Ναβάλνι μεταφέρθηκε με αεροπλάνο ασθενοφόρο στη Γερμανία το περασμένο Σάββατο αφού κατέρρευσε στη διάρκεια μιας πτήσης από την πόλη Τομσκ της Σιβηρίας προς τη Μόσχα.

Τι αναφέρει η γενική εισαγγελία της Ρωσίας

Υπενθυμίζεται πως η γενική εισαγγελία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι, βάσει των ερευνών της, δεν υπάρχουν ενδείξεις για διάπραξη ποινικού αδικήματος σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και ότι ζήτησε από τη Γερμανία νομική συνδρομή, την οποία το Βερολίνο συμφώνησε να παράσχει.

«Παρά τους έλεγχους που άρχισαν κατά την προανακριτική διαδικασία από τις 20 Αυγούστου, μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί οποιαδήποτε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι διαπράχθηκαν εκ προθέσεως εγκληματικές ενέργειες κατά του Αλεξέι Ναβάλνι, που να επιτρέπουν να αξιολογηθεί το περιστατικό με βάση την ποινική νομοθεσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας Αντρέι Ιβανόφ, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι αυτού του είδους συνιστούν «πάγια πρακτική σε περίπτωση παρόμοιων συμβάντων με επιβάτες αεροσκαφών».

Ο Ιβανόφ δήλωσε επίσης ότι η Γενική Εισαγγελία ζήτησε από την Γερμανία την νομική της συνδρομή στο πλαίσιο του ελέγχου που σχετίζεται με την εισαγωγή στο νοσοκομείο του Ναβάλνι και επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία ανταποκρίθηκε στο αίτημα και δήλωσε την πρόθεση της να συνεργαστεί με τις ρωσικές αρχές για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του περιστατικού με τον Ναβάλνι.

Παράλληλα η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ζήτησε από την Γερμανία, αποδεικτικά στοιχεία της προκαταρκτικής διάγνωσης που έγινε για τον Ναβάλνι στο γερμανικό νοσοκομείο Charite του Βερολίνου.

«Προς τη γερμανική πλευρά υπεβλήθη η παράκληση να δοθούν στις ρωσικές αρχές εξηγήσεις , στοιχεία και αποδείξεις που είχαν αναφερθεί στις προκαταρκτικές διαγνώσεις, όπως επίσης και έγγραφα που αφορούν ιατρικά στοιχεία και εξετάσεις των Γερμανών γιατρών τόσο κατά την περίοδο της μεταφοράς του Ρώσου πολίτη (Ναβάλνι) από την Ρωσία στην Γερμανία , όσο και κατά την νοσηλεία του στο νοσοκομείο Charite» , δήλωσε ο Ιβανόφ, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία με την σειρά της είναι πρόθυμη να δώσει τις γνωματεύσεις των ειδικών και τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ