ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του ρατσισμού στην 57η επέτειο ομιλίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του ρατσισμού στην 57η επέτειο ομιλίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
AP PHOTO

Πλήθος διαδηλωτών κατά του ρατσισμού συγκεντρώθηκε χθες Παρασκευή στην καρδιά της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ για να απαιτήσει τον τερματισμό της αστυνομικής βίας κατά των μαύρων μετά από μια σειρά περιστατικά αστυνομικής βαρβαρότητας που άνοιξαν ξανά τις φυλετικές πληγές της Αμερικής.

Πενηνταεπτά χρόνια μετά την εμβληματική ομιλία του ηγέτη του αφροαμερικανικού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, «Έχω ένα όνειρο» (I have a dream), δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα για να απαιτήσουν ισότητα μεταξύ όλων.

«Κουραστήκαμε από αθετημένες υποσχέσεις», είπε ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, μπροστά από το μνημείο που ανεγέρθηκε προς τιμήν του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν που κατήργησε τη δουλεία πριν από ενάμιση αιώνα. «Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να έχουν αξία για όλους!» πρόσθεσε ο Σάρπτον.

Ανάμεσα στο ποικιλόμορφο πλήθος των διαδηλωτών, ο Ντον Καρλίσλι, ένας 50χρονος μαύρος, μίλησε με την ίδια πικρία. «Περιμένουμε ισότητα για 300 χρόνια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πρακτικά, χτίσαμε αυτήν τη χώρα και εξακολουθούμε να αντιμετωπιζόμαστε άδικα».

Κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης: «Βγάλτε το γόνατό σας από το λαιμό μας», σε μια αναφορά στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία όταν ένας λευκός αστυνομικός τον πίεζε τον λαιμό για πάνω από 8 λεπτά στη Μινεάπολη στις 25 Μαΐου, σε ένα συμβάν που πυροδότησε ένα ιστορικό κίνημα διαμαρτυρίας σε όλες τις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

«Συγκλονισμένος», ο αδελφός του, Φιλονίζ Φλόιντ, ευχαρίστησε τους διαδηλωτές για την κινητοποίησή τους. «Μακάρι ο Τζορτζ να ήταν εδώ για να σας δει...» είπε δακρυσμένος, προτού προσθέσει, «η αλλαγή συμβαίνει επειδή την απαιτούμε (...) οι ηγέτες μας πρέπει να μας ακολουθήσουν».

«Δικαιοσύνη, ειρήνη»

Ο πατέρας του Τζέικομπ Μπλέικ, του Αφροαμερικανού που τραυματίστηκε σοβαρά την Κυριακή στην Κενόσα ου Ουισκόνσιν τον έκανε να φωνάζει «Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη», ενώ ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον γιο του με επτά σφαίρες στην πλάτη δεν έχει ακόμη συλληφθεί ή κατηγορηθεί.

Ακόμα περισσότερο εξοργιστικό, σύμφωνα με τον πατέρα του: ο 29χρονος Τζέικομπ βρίσκεται στο κρεβάτι του στο νοσοκομείο με χειροπέδες, ενώ είναι πλέον παράλυτος από τη μέση και κάτω.

Το δραματικό αυτό συμβάν, το πιο πρόσφατο σε μια μακρά σειρά, αναζωπύρωσε το κύμα διαμαρτυρίας και οδήγησε σε νύχτες βίαιων διαδηλώσεων στην Κενόσα, όπου δύο άνθρωποι πυροβολήθηκαν από έναν 17χρονο που, οπλισμένος με ένα τουφέκι, προσχώρησε σε πολιτοφυλακές που υποτίθεται ότι υπερασπίζονταν τις τοπικές επιχειρήσεις.

Ο τραυματισμός του Μπλέικ πυροδότησε επίσης ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας στον κόσμο του αθλητισμού. Μετά την απόφαση των καλαθοσφαιριστών της ομάδας των Μιλγουόκι Μπακς οι οποίοι αρνήθηκαν να αγωνιστούν σε έναν αγώνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πυροβολισμό του 29χρονου, το NBA αναγκάστηκε να αναβάλει αρκετούς αγώνες την Τετάρτη και την Πέμπτη. Ωστόσο, αυτοί θα γίνουν το Σάββατο.

Οι ομιλητές στη χθεσινή διαδήλωση στην Ουάσινγκτον χαιρέτησαν τους αθλητές, εκφράζοντας την ίδια στιγμή τη λύπη τους για την ομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, για εβδομάδες, εστιάζει στα βίαια επεισόδια που ξεσπούν στο περιθώριο των διαδηλώσεων χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην αξία των αιτημάτων των Αφροαμερικανών.

Στην εκστρατεία για την επανεκλογή του ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας αυτοπαρουσιάζεται ως ο υπερασπιστής του «νόμου και τάξης» εναντίον του Δημοκρατικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν, τον οποίο κατηγορεί ότι θέλει να παραδώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο χάος.

Ο Τραμπ στην ομιλία του την Πέμπτη στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων με την οποία αποδέχθηκε το χρίσμα του GOP ώστε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στο αξίωμα την 3η Νοεμβρίου, υποσχέθηκε ότι θα σταθεί στο πλευρό των δυνάμεων επιβολής του νόμου στη χώρα του και κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι σκοπεύει να εξαπολύσει «επίθεση εναντίον της δημόσιας ασφάλειας».

«Κανένας δεν θα είναι ασφαλής στην Αμερική του Μπάιντεν», υποστήριξε ο Τραμπ στην ομιλία του στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, στηλιτεύοντας την πρόθεση των Δημοκρατικών να μειώσουν τις δαπάνες για την αστυνόμευση.

«Αν το Δημοκρατικό Κόμμα θέλει να συνταχθεί με τους αναρχικούς, τους ταραχοποιούς, τους ταραχές, τους λεηλάτες και με όσους καίνε σημαίες, αυτό είναι το πρόβλημά του, αλλά ως πρόεδρος, αρνούμαι», τόνισε στην ομιλία του.

Καθώς η ομιλία του προέδρου βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Δημοκρατικός υποψήφιος απάντησε μέσω Twitter σε μια από τις κατηγορίες του Τραμπ. «Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ σας πει ότι δεν θα είσαστε ασφαλείς στην Αμερική του Μπάιντεν, κοιτάξτε γύρω σας και αναρωτηθείτε: Πώς αισθάνεστε στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ;»

Ο Μπάιντεν έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης της χρηματοδότησης που προορίζεται για τη διάθεση εξοπλισμού στρατιωτικού τύπου στις αστυνομικές διευθύνσεις των ΗΠΑ, της ανακατεύθυνσης των κονδυλίων σε σχέδια όπως η αυτοαστυνόμευση κοινοτήτων και τα κοινωφελή έργα, εν μέσω των πολύμηνων μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας στη χώρα.

«Αν ψάχνετε για σωτήρα, σηκωθείτε και σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη»

«Όλες οι οικογένειες καταδίκασαν τα περιστατικά λεηλασιών, αλλά δεν ακούσαμε να καταγγέλετε τις σφαίρες που πυροβολήθηκαν», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο.

«Δεν είμαστε ασφαλείς σήμερα με αυτόν στην εξουσία», πρόσθεσε ο Τρέισι Ουίλιαμς, μαύρος απόστρατος που συμμετείχε στη διαδήλωση μαζί με όλη την οικογένειά του.

Αρκετοί ομιλητές κάλεσαν τους διαδηλωτές να ψηφίσουν μαζικά στις 3 Νοεμβρίου.

«Πρέπει να προσέλθουμε στις κάλπες για να υπερασπιστούμε τις ελευθερίες για τις οποίες οι προηγούμενες γενιές πολέμησαν σκληρά», δήλωσε ο γιος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του οποίου ο πατέρας δολοφονήθηκε όταν ήταν μόλις δέκα ετών.

Καλώντας τους διαδηλωτές να μην εκθειάζουν τον πατέρα του, είπε στους διαδηλωτές: «Αν ψάχνετε για σωτήρα, σηκωθείτε και σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ