ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει μια νέα πολιτική διευθέτηση

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει μια νέα πολιτική διευθέτηση
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Ariel Schalit

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι το πανίσχυρο σιιτικό κίνημα είναι ανοιχτό για να συζητήσει μία νέα πολιτική διευθέτηση στον Λίβανο, αν όλες οι πλευρές συμφωνήσουν σε αυτό, καθώς οι ξένοι δωρητές πιέζουν για πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πολύπλευρες κρίσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.

Η προεδρία του Λιβάνου έχει καλέσει για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών διαβουλεύσεων αύριο, Δευτέρα, προκειμένου να επιλεγεί ένας νέος πρωθυπουργός, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης -που είχε αναλάβει τα καθήκοντά της με την υποστήριξη της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της- λόγω της κοινωνικής κατακραυγής που ακολούθησε τις πολύνεκρες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού.

Οι δηλώσεις του Νασράλα άφησαν να εννοηθεί ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να συζητήσει πιο βαθιές αλλαγές στην πολιτική ζωή του Λιβάνου.

Τους 190 έφτασαν οι νεκροί από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, ενώ περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τρεις να εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου.

Η έκρηξη των 2.500 τόνων νιτρικής αμμωνίας, που βρίσκονταν αποθηκευμένοι στο λιμάνι, άφησε άστεγους περίπου 300.000 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές σε 50.000 σπίτια, εννέα μεγάλα νοσοκομεία και 178 σχολεία, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε η προεδρία του υπουργικού συμβουλίου και αναφέρει επίσης πως το κόστος των άμεσων ζημιών εκτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ