ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση Λουκασένκο

Λευκορωσία: Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση Λουκασένκο
AP Photo

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Μίνσκ απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, με την αστυνομία να προχωρά σε 125 συλλήψεις διαδηλωτών, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι η αστυνομία στη Λευκορωσία συνέλαβε σήμερα τουλάχιστον 12 διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν μαζευτεί σε ένα κεντρικό σημείο του Μίνσκ, σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters.

Εκατοντάδες ανθρώπων είχαν μαζευτεί κοντά σε μία κεντρική πλατεία, η οποία είχε νωρίτερα αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να εμποδιστούν οι διαδηλωτές να συγκεντρωθούν κοντά σε κυβερνητικά κτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο, οι Αρχές της Λευκορωσίας αφαίρεσαν τη διαπίστευση αρκετών δημοσιογράφων ξένων μέσων ενημέρωσης, εν μέσω σφοδρών διεθνών επικρίσεων για την αστυνομική βία και καταστολή στη χώρα.

Συνάντηση Πούτιν - Λουκασένκο στη Μόσχα

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποίησε σήμερα την ευκαιρία ενός τηλεφωνήματος γενεθλίων, για να προσκαλέσει τον Αλεξάντερ Λουκασένκο να επισκεφτεί τη Μόσχα, σε μία επίδειξη υποστήριξης του Κρεμλίνου.

Ο πρόεδρος Λουκασένκο γίνεται σήμερα 66 ετών, ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις και τις απεργίες που έχουν ξεσπάσει στη Λευκορωσία εδώ και τρεις εβδομάδες, μετά την ανακοίνωση της νίκης του, στις εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Ο ίδιος απορρίπτει τις καταγγελίες εκλογικής νοθείας, υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλώσεις υποκινούνται από το εξωτερικό.

«Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση στη Μόσχα, στις ερχόμενες εβδομάδες», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ