ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης

Λευκορωσία: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης
AP PHOTO

Η αστυνομία συνέλαβε σήμερα, Δευτέρα, την Λίλια Βλάσοβα, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, με την αιτιολογία ότι συμμετείχε σε συγκέντρωση η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την άδεια των αρχών.

Όπως ανακοίνωσε ο Πάβελ Λατούσκο, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού συμβουλίου, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι της Βλάσοβα. Ο ίδιος επισήμανε ότι η σύλληψή της έγινε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συντονιστικού συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα 31 Αυγούστου.

Αργότερα, μετά την σύλληψη της Βλάσοβα, η Ανακριτική Επιτροπή της Λευκορωσίας κάλεσε σε ανάκριση τον εκπρόσωπο Τύπου του Συντονιστικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης Αντόν Ροντένκοφ.

Ο Ροντένκοφ θα πρέπει να παρουσιαστεί αύριο στις 10.00 π.μ στην Ανακριτική Επιτροπή, αλλά όπως ανακοίνωσε το Συντονιστικό συμβούλιο δεν έγινε σαφές σε σχέση με ποια υπόθεση εκλήθη. Ωστόσο το πιθανότερο είναι να κλήθηκε σε σχέση με την υπόθεση που αφορά την σύσταση του Συντονιστικού Συμβουλίου, η οποία έχει αναχθεί σε ποινική υπόθεση, καθώς οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν ασκήσει στο Συντονιστικό συμβούλιο δίωξη βάσει άρθρου περί «εκκλήσεων για κατάληψη της εξουσίας».

Συνταγματικό δημοψήφισμα προτείνει ο Λουκασένκο

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο αναφέρθηκε σήμερα στην ιδέα ενός συνταγματικού δημοψηφίσματος προκειμένου να κατευναστεί το πρωτόγνωρο, τεράστιο κίνημα αμφισβήτησης με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τους όρους, το χρονοδιάγραμμα ή το περιεχόμενό του.

Χθες, Κυριακή, η αντιπολίτευση κατέβασε στους δρόμους του Μινσκ δεκάδες χιλιάδες οπαδούς της για τρίτο Σαββατοκύριακο στη σειρά για να καταγγείλουν την επανεκλογή του αρχηγού του κράτους στις 9 Αυγούστου, την οποία θεωρούν αποτέλεσμα νοθείας.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, «ειδικοί», ανάμεσά τους δικαστές και το Ανώτατο Δικαστήριο, εργάζονται αυτή τη στιγμή για μια αναθεώρηση του θεμελιώδους νόμου που θα τεθεί στη συνέχεια «σε δημοψήφισμα».

«Θα ήθελα αυτές οι αλλαγές να κάνουν την κοινωνία μας να προχωρήσει μπροστά. Θα επιμείνουμε στις αλλαγές αυτές και θα προτείνουμε τέτοιες αλλαγές στον λαό μας», δήλωσε ο Λουκασένκο σε μια συνάντηση εργασίας.

Ο πρόεδρος δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη λεπτομέρεια για αυτό το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης, στο οποίο είχε ήδη αναφερθεί στο παρελθόν και το οποίο η Μόσχα χαρακτήρισε μια υποσχόμενη διαδρομή για την έξοδο από την κρίση.

Παραδέχθηκε πως η Λευκορωσία διέπεται από ένα «λίγο αυταρχικό σύστημα» και έκανε λόγο για μια ενδεχόμενη δικαστική μεταρρύθμιση.

Όπως είπε, πρόκειται να διασφαλιστεί πως «το σύστημα λειτουργεί χωρίς να συνδέεται με ένα άτομο, περιλαμβανομένου του Λουκασένκο».

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, 66 ετών, εκ των οποίων τα 26 στην ηγεσία της Λευκορωσίας, αντιμετωπίζει ένα πρωτόγνωρο κίνημα αμφισβήτησης μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του στις 9 Αυγούστου. Ο πρόεδρος αρνείται μέχρι στιγμής οποιαδήποτε παραχώρηση και καταγγέλλει μια δυτική συνωμοσία.

Ένας από τους συμβούλους του απέκλεισε το ενδεχόμενο η συνταγματική μεταρρύθμιση να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση.

Κρεμλίνο: Υπό έλεγχο η κατάσταση στη Λευκορωσία

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην γείτονα Λευκορωσία είναι υπό έλεγχο και θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη να σταλούν στρατιωτικές δυνάμεις για να υποστηρίξουν τον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το Κρεμλίνο έχει συγκροτήσει μια εφεδρική αστυνομική δύναμη κατά παράκληση του Λουκασένκο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παραμένει ανενεργή και θα χρησιμοποιηθεί εφόσον η κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας και η ηγεσία της χώρας έχουν με αρκετή σιγουριά την κατάσταση υπό έλεγχο και δεν αφήνουν περιθώρια για προβοκάτσιες, οι οποίες μπορούν να υπάρξουν κατά την διάρκεια μεγάλων συγκεντρώσεων ατόμων.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ανταλλάξει με την Λευκορωσία εμπειρίες σε σχέση με την αναθεώρηση του συντάγματος, αλλά όπως είπε προς το παρόν από το Μινσκ δεν υπήρξε κάποιο παρόμοιο αίτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ