ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Προς το τέλος του έτους ξεκινά ο εμβολιασμός στη Ρωσία

Κορωνοϊός: Προς το τέλος του έτους ξεκινά ο εμβολιασμός στη Ρωσία
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, δήλωσε σήμερα ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα ξεκινήσουν στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Ρωσία τον μήνα αυτό έγινε η πρώτη χώρα στην οποία οι αρμόδιες Αρχές ενέκριναν το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μετά από περίπου δύο μήνες κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, γεγονός που είχε προκαλέσει ερωτήματα στους κύκλους των διεθνών εμπειρογνωμόνων όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Και δεύτερο εμβόλιο τον Σεπτέμβριο;

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, γνωστοποίησε πριν λίγες μέρες ότι τον Σεπτέμβριο θα παραχθεί και δεύτερο εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

«Θα υπάρξει κι άλλο εμβόλιο τον Σεπτέμβριο... Το φάρμακο έχει δημιουργήσει το Vector Institute στην πόλη Νοβοσιμπίρισκ» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Sputnik.

Επίσης, δήλωσε βέβαιος ότι και το δεύτερο εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στον ιό.

Το πρώτο εμβόλιο, Sputnik V, καταχωρήθηκε στη Ρωσία νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Υπενθυμίζεται μάλιστα, ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε ανακοινώσει πως το εμβόλιο έχει ήδη χορηγηθεί στην κόρη του.

«Μία από τις κόρες μου εμβολιάστηκε», είχε αναφέρει ο Πούτιν στη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου και δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, είχε προσθέσει: «Μετά την πρώτη ένεση, η θερμοκρασία της ανέβηκε στους 38, αλλά την επόμενη μέρα ήταν λίγο πάνω από 37».

«Είναι καλά και έχει υψηλό αριθμό αντισωμάτων», είχε αναφέρει στη συνέχεια, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει ποια από τις δύο κόρες του -η Μαρία ή η Κατερίνα- έλαβε το εμβόλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ