ΚΟΣΜΟΣ

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ισραηλινή εμπορική πτήση από το Ισραήλ προς τα ΗΑΕ

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ισραηλινή εμπορική πτήση από το Ισραήλ προς τα ΗΑΕ
AP PHOTO

Η πρώτη ισραηλινή εμπορική πτήση από το Ισραήλ προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, μετά τη συμφωνία για ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι της διακυβέρνησης Τραμπ ήταν στο αεροπλάνο, συνοδεύοντας Ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους από το Τελ Αβίβ στο Αμπού Ντάμπι για συνομιλίες με τους ομολόγους τους στο Εμιράτο, στο πλαίσιο του σχεδίου για το οποίο μεσολάβησε ο Λευκός Οίκος.

Το Boeing 737 έλαβε άδεια να πετάξει μέσω του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, στην επίσημη πρώτη για τον ισραηλινό αερομεταφορέα El Al, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Ταλ Μπέκερ λίγο πριν την απογείωση.

Η πτήση θα είχε διαρκέσει επτά ώρες εάν δεν είχε επιτραπεί να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας, είπε ο Μπέκερ. Αντ 'αυτού χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από τρεις ώρες. Το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία δεν έχουν καθόλου διπλωματικές σχέσεις.

Ο ανώτερος σύμβουλος και ο γαμπρός του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο'Μπρίνεν και ο Διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Μίρ Μπεν-Σαμπάτ, όλοι μίλησαν εν συντομία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αφού έφτασαν στο αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν τη Δευτέρα το πρωί.

"Πρόκειται για μια ιστορική πτήση και ελπίζουμε ότι αυτό θα ξεκινήσει ένα πιο ιστορικό ταξίδι για τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής", δήλωσε ο Κούσνερ και πρόσθεσε: "Το μέλλον δεν πρέπει να καθορίζεται από το παρελθόν”.

Σημειώνεται ότι ο γαμπρός του Τραμπ θα πουλήσει τα τουρκικά F 35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δηλαδή στους εχθρούς της Τουρκίας.

Ο Μπράιαν Χουκ, απερχόμενος Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος για Διεθνείς Διαπραγματεύσεις, Άβι Μπέρκοβιτς, συνοδεύουν εμπειρογνώμονες της ισραηλινής κυβέρνησης στον τομέα των αερομεταφορών, του διαστήματος, της υγείας και των τραπεζών, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο αριθμός πτήσης - LY 971 - επιλέχθηκε ειδικά για την πτήση, καθώς είναι ο κωδικός κλήσης για τα ΗΑΕ. Η πτήση επιστροφής θα έχει τον αριθμό LY 972 - ο κωδικός κλήσης του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου την ονόμασε «την πρώτη ισραηλινή εμπορική πτήση» προς τα ΗΑΕ, χαρακτηρισμό που χρησιμοποιείται επίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε μια μακρά κοινή δήλωση μεταξύ ΗΠΑ, ΗΑΕ και Ισραήλ, αποκαλώντας την "πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων" μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ ως "ιστορική διπλωματική ανακάλυψη" και μια θετική εξέλιξη στις προσπάθειες ενίσχυσης της αλληλεγγύης εναντίον του Ιράν .

Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να «αναστείλει» προσωρινά τα σχέδια για προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, και ο πρόεδρος των ΗΑΕ, Σέιχ Χαλίφα Μπιν Ζάιντ Αλ Ναχάν, εξέδωσε ομοσπονδιακό διάταγμα για την κατάργηση νόμου που μποϊκοτάρει το Ισραήλ.

Αυτό σημαίνει ότι άτομα και εταιρείες στα ΗΑΕ μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες με Ισραηλινούς και να πραγματοποιούν εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές στη χώρα, καθώς και να ανταλλάσσουν, να κατέχουν ή να εμπορεύονται ισραηλινά αγαθά και προϊόντα στα ΗΑΕ.

Η πτήση έρχεται ως μέρος των προσπαθειών των ΗΑΕ για επέκταση της διπλωματικής και εμπορικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Καθορίζει επίσης έναν χάρτη πορείας για κοινή συνεργασία και διμερείς σχέσεις προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και την τεχνολογική καινοτομία.

Είναι η πρώτη προγραμματισμένη πτήση της El Al εδώ και πολλούς μήνες, αφού ο αερομεταφορέας έχει αναστείλει τις δραστηριότητές του από την άνοιξη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πτήση δεν είναι η πρώτη απευθείας πτήση μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ, ούτε είναι η πρώτη πτήση μεταξύ των δύο χωρών από έναν εμπορικό αερομεταφορέα σε ειδική αποστολή.

Τον Μάιο, μια πτήση της Etihad Airways από το Αμπού Ντάμπι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν με ιατρικές προμήθειες που προορίζονταν για Παλαιστίνιους. Ένα μήνα αργότερα, μια άλλη πτήση της Etihad Airways έκανε το ίδιο ταξίδι, αυτή τη φορά με πλήρη ένδειξη με τη σημαία των ΗΑΕ στο πλάι. Οι εν λόγω πτήσεις πέρασαν πάνω από το Κουβέιτ, το Ιράκ και την Τουρκία προτού προσγειωθούν στο Ισραήλ.

First Israeli commercial flight between Israel and UAE takes to the skies By Andrew Carey, Oren Liebermann and Vivian Salama, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ