ΚΟΣΜΟΣ

Το Charlie Hebdo αναδημοσιεύει σκίτσα του Μωάμεθ πριν από τη δίκη για το μακελειό του 2015

Το Charlie Hebdo αναδημοσιεύει σκίτσα του Μωάμεθ πριν από τη δίκη για το μακελειό του 2015
Michel Euler / ASSOCIATED PRESS

Η γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo αναδημοσιεύει τα σκίτσα που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ και είχαν ως αποτέλεσμα να αποτελέσει στόχο τρομοκρατικής επίθεσης τζιχαντιστών, ανακοίνωσε η εφημερίδα πριν από την έναρξη της δίκης για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2015.

Επίσης δημοσιεύει ένα σκίτσο στο οποίο προφήτης Μωάμεθ φέρεται να λέει «Είναι δύσκολο να σ' αγαπούν οι ηλίθιοι» και δίπλα υπάρχει ο τίτλος: «Ο Μωάμεθ έχει απηυδήσει από τους ριζοσπάστες».

«Δεν θα κοιμηθούμε ποτέ. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ», γράφει ο διευθυντής της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας, στο φύλλο που αναπαράγει στην πρώτη του σελίδα τα σκίτσα και θα βγει στα περίπτερα αύριο, Τετάρτη, ενώ θα είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο από σήμερα το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν από τη δίκη των συνεργών των τζιχαντιστών που δολοφόνησαν τα περισσότερα μέλη της σύνταξης της εφημερίδας στις 7 Ιανουαρίου 2015.

Αυτά τα 12 σκίτσα, που είχαν δημοσιευθεί αρχικά στη εφημερίδα Jyllands-Posten της Δανίας, στις 30 Σεπτεμβρίου 2005, στη συνέχεια από τη Charlie Hebdo το 2006, δείχνουν τον προφήτη να φοράει μια βόμβα αντί για τουρμπάνι, ή έναν άνθρωπο που κρατάει μαχαίρι δίπλα σε δύο γυναίκες καλυμμένες με μαύρα ρούχα.

Η εφημερίδα έλαβε επανειλημμένα απειλές μετά από αυτό, τα γραφεία της πυρπολήθηκαν, μέχρι την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Ιανουαρίου στην οποία πολλά στελέχη της σκοτώθηκαν προκαλώντας σοκ σε όλο τον κόσμο και τεράστιες διαδηλώσεις στη Γαλλία.

Εκτός από τα δανέζικα σκίτσα, στην πρώτη σελίδα του επόμενου φύλλου της Charlie Hebdo, υπό τον τίτλο, «Όλ΄αυτά γι΄αυτά», αναδημοσιεύεται επίσης ένα σκίτσο του προφήτη που υπέγραφε ο σκιτσογράφος Cabu, ο οποίος δολοφονήθηκε στην επίθεση της 7ης Ιανουαρίου 2015.

«Μας ζητείτο συχνά από τον Ιανουάριο του 2015 να δημοσιεύσουμε και άλλα σκίτσα του Μωάμεθ. Πάντα το αρνούμαστε, όχι γιατί αυτό θα απαγορευόταν, ο νόμος μας το επιτρέπει, αλλά γιατί έπρεπε να υπάρχει ένας καλός λόγος για να το κάνουμε, ένας λόγος που θα είχε ένα νόημα και που φέρνει κάτι στη δημόσια συζήτηση» εξηγεί η σύνταξη της εφημερίδας, σε άρθρο που δημοσιεύεται στο ίδιο φύλλο.

«Η αναπαραγωγή αυτών των σκίτσων την εβδομάδα που ξεκινά η δίκη των επιθέσεων του Ιανουαρίου του 2015 μας φάνηκε ως εκ τούτου εκ των ων ουκ άνευ» προσθέτει η ομάδα της Charlie Hebdo.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ