ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατ. τα κρούσματα στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατ. τα κρούσματα στην Ευρώπη
AP PHOTO

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει μολύνει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη μετά την πρωτοεμφάνιση του ιού στην Κίνα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που συντάσσεται με βάση επίσημες πηγές.

Σχεδόν το ένα τέταρτο αυτών των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στη Ρωσία (1.048.000 μολύνσεις - 17.299 θάνατοι). Η Ισπανία ακολουθεί με 470.973 κρούσματα και 29.152 θανάτους, το Ηνωμένο Βασίλειο (337.168 - 41.504) και έπειτα η Γαλλία (315.497, 30.635).

Σχεδόν 5.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε απόψε στη δημοσιότητα η εθνική αρχή δημόσιας υγείας της Γαλλίας.

4.982 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε η εθνική υγειονομική υπηρεσία στον ημερήσιο απολογισμό που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.

Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος από τα 3.082 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την προηγουμένη (τα στοιχεία της Δευτέρας γενικά είναι σε πτώση λόγω του Σαββατοκύριακου, κυρίως με το κλείσιμο των εργαστηρίων) αλλά είναι σταθερός σε σχέση με το Σάββατο και την Κυριακή (5.400, έναντι περισσοτέρων από 7.000 την Παρασκευή).

Το ποσοστό θετικότητας των τεστ (η αναλογία του αριθμού των ατόμων που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που υποβλήθηκαν στο διαγνωστικό τεστ) συνεχίζει τη σταθερή άνοδό του: 4,3% τις τελευταίες επτά ημέρες, έναντι 4,2% τη Δευτέρα, 4,1%, την Κυριακή και 3,6% την περασμένη Τετάρτη.

Σε 24 ώρες, άλλοι 19 ασθενείς κατέληξαν από τη νόσο στη Γαλλία, αυξάνοντας σε 30.661 τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την αρχή της επιδημίας.

Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 15 ασθενείς, για να ανέλθει στους 424.

Τα κρούσματα κορωνοϊού του τελευταίου εικοσιτετραώρου στην Ιταλία είναι 978 και οκτώ άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες, οι νεκροί ήταν 996, με έξι νεκρούς.

Συνολικά, σε όλη την Ιταλία, εκατόν επτά άνθρωποι με σοβαρά συμπτώματα του ιού, έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στις 29 Ιουλίου ήταν μόλις 38. Παράλληλα, 1.380 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία και 25.267 βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, σήμερα καταγράφηκαν 242 κρούσματα, σε εκείνη της Ρώμης 125 και στην Καμπανία, με πρωτεύουσα την Νάπολη, 102.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, συνολικά, πραγματοποιήθηκαν πάνω από ογδόντα χιλιάδες τεστ για την ανίχνευση του ιού, ενώ χθες ήταν πενήντα οκτώ χιλιάδες.

Ισπανία: Δεν υπάρχει λόγος για lockdown λέει η ΥΠΕΞ

Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ δεν θεωρεί απαραίτητο ένα νέο lockdown στην χώρα της παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Δεν υπάρχει λόγος για αυτό, επειδή το σύστημα υγείας δεν είναι υπερφορτωμένο και οι θάνατοι δεν αυξάνονται εκθετικά. Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν μέρη στην Ισπανία όπου η ελευθερία της κυκλοφορίας θα είναι περιορισμένη», είπε σε συνέντευξή της στην Handelsblatt.

Η Ισπανία είναι η χώρα όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κατά πολύ υψηλότερος από ό, τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πολλές χώρες είχαν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Ισπανία πριν από εβδομάδες, στα μέσα της υψηλής θερινής περιόδου. Η Γκονθάλεθ , ωστόσο, υπερασπίστηκε την κυβέρνησή της για τις επικρίσεις που δέχεται ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να αποτρέψει μια νέα έξαρση του κορωνοϊού.

«Οι λοιμώξεις αυξάνονται επί του παρόντος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ίσως η Ισπανία να δείχνει τι πρόκειται να ακολουθήσει στην υπόλοιπη Ευρώπη», είπε πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ