ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορίες Ρωσίας στην Ουκρανία για αποστολή εξτρεμιστών στη Λευκορωσία

Κατηγορίες Ρωσίας στην Ουκρανία για αποστολή εξτρεμιστών στη Λευκορωσία
AP PHOTO

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Τετάρτη την Ουκρανία για εμπλοκή στη Λευκορωσία, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή στη Λευκορωσία βρίσκονται περίπου 200 εξτρεμιστές που έχουν εκπαιδευτεί στην Ουκρανία και προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην χώρα.

Ο Λαβρόφ προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λευκορώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Μακέι. Επικαλέσθηκε μάλιστα πληροφορίες, οι οποίες, όπως είπε, δεν γράφονται στις σελίδες των εφημερίδων, «για άτομα τα οποία ενδιαφέρονται πολύ ώστε οι ειρηνικές διαδηλώσεις να εξελιχθούν σε αντιπαράθεση».

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σειράς ρωσικών ΜΜΕ, στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συμμετέχουν «φιλειρηνικοί άνθρωποι οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να ακουστούν».

Η Ουκρανία, με ανακοίνωση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών. «Η Ουκρανία δεν διεξήγαγε και δεν διεξάγει και δεν προτίθεται να διεξαγάγει καμία υπονομευτική δραστηριότητα κατά της Λευκορωσίας ενώ οι 200 Ουκρανοί εξτρεμιστές τους οποίους τάχα έστειλε η Ουκρανία είναι «αποκύημα αρρωστημένης φαντασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο Κουλέμπα την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι το Κίεβο παγώνει τις επίσημες επαφές με την Λευκορωσία και συμμερίζεται τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταδίκασε τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία λέγοντας ότι δεν ήσαν ελεύθερες και αδιάβλητες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών στην Λευκορωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ