ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξική ουσία

Γερμανία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξική ουσία
AP PHOTO

Ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας Νόβιτσοκ, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η γερμανική κυβέρνηση την Τετάρτη.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις σε δείγματα αίματος του Αλεξέι Ναβάλνι οι οποίες έγιναν σε εργαστήριο του γερμανικού στρατού βρήκαν «αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία» που δείχνουν ότι ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης έχει δηλητηριαστεί με Νόβιτσοκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ.

«Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ενημερώσει τους εταίρους της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για τα αποτελέσματα της έρευνας» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «θα συζητήσει την κατάλληλη κοινή απάντηση με τους εταίρους υπό το φως της ρωσικής αντίδρασης».

«Είναι ανησυχητικό ότι ο Ναβάλνι ήταν θύμα χημικής νευροτοξικής ουσίας στη Ρωσία», συμπλήρωσε και κατέληξε:

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταδικάζει αυτήν την επίθεση με τους πιο δυνατούς όρους. Ελπίζουμε για πλήρη ανάρρωση του Αλεξέι Ναβάλνι».

Ο Ναβάλι, ο οποίος κατέρρευσε κατά την πτήση από την πόλη Τομσκ της Σιβηρίας προς τη Μόσχα τον περασμένο μήνα, νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ότι το Βερολίνο δεν έχει ενημερώσει την Μόσχα για τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει σε σχέση με την δηλητηρίαση του Ναβάλνι με Νόβιτσοκ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση στο αίτημα που υπέβαλε η γενική εισαγγελία της Ρωσίας στην Γερμανία αναφορικά με την υγεία του Ναβάλνι, την διάγνωση που του έγινε και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι ξεκίνησε «προκαταρκτική εξέταση» της υπόθεσης Ναβάλνι, ενώ η ρωσική γενική εισαγγελία υποστήριξε ότι βάσει των ερευνών της, δεν υπάρχουν ενδείξεις για διάπραξη ποινικού αδικήματος σε βάρος του.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018, ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ ήταν στόχος μιας επίθεσης νευροτοξικού παράγοντα της ομάδας Νόβιτσοκ στην αγγλική πόλη του Σάλισμπουρι.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ