ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανός πνευμονολόγος: Το 80% των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι ασυμπτωματικοί

Γερμανός πνευμονολόγος: Το 80% των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι ασυμπτωματικοί
AP PHOTO

Ο ειδικός πνευμονολόγος, Γερμανός καθηγητής Κλάους Ράμπε εκτιμά ότι «περίπου το 80% των ασθενών με κορωνοϊό έχουν λίγα συμπτώματα ή τα συμπτώματά τους δεν συνδέονται κατ'ανάγκην με τον κορωνοϊό».

Όπως είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο MDR, «υπάρχουν διαφορετικές υποθέσεις και διαφορετικοί αριθμοί για διαφορετικές ομάδες πληθυσμού. Εκτιμάται για παράδειγμα, ότι τα παιδιά, ακόμη και αν έχουν μολυνθεί, έχουν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα από έναν ενήλικα, που έχει υποκείμενα νοσήματα».

Σύμφωνα με τον ειδικό, «η γνώση για τα συμπτώματα είναι εξαιρετικά σημαντική ιδίως για την αξιολόγηση του κινδύνου. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια συστηματική μελέτη στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλστάιν, στην οποία ερωτώνται νέοι ασθενείς για τα συμπτώματά τους και τη σοβαρότητά τους. Όταν αντιμετωπίζουμε ασθένειες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα από τα λεγόμενα ασυμπτωματικά μολυσμένα άτομα εξακολουθούν να είναι σε θέση να μεταδώσουν τη λοίμωξη».

Ο Ράμπε πρόσθεσε ότι «επί του παρόντος καταβάλλονται προσπάθειες για την καθιέρωση, στο μέτρο του δυνατού, δομημένων ερωτηματολογίων για τις υγειονομικές αρχές και τους γιατρούς, προκειμένου να καταγράφονται συστηματικά αυτά τα άτομα. Αυτό είναι σημαντικό για το σχολείο, για τους δασκάλους, για τους ασθενείς, για τους σοβαρά ασθενείς. Αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει επ' αυτού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ