Κυρώσεις ΗΠΑ κατά της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Ανανεώθηκε:
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα, Τετάρτη, κυρώσεις κατά της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ/CPI) Φατού Μπενσούντα.
"Κάθε πρόσωπο ή οντότητα που θα συνεχίσει να υποστηρίζει υλικά" την εισαγγελέα "εκτίθεται επίσης σε κυρώσεις", δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Έχοντας ήδη εξαπολύσει επίθεση άνευ προηγουμένου εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τον Ιούνιο οικονομικές κυρώσεις σε βάρος στελεχών του Δικαστηρίου προκειμένου να το αποθαρρύνει να ασκήσει διώξεις σε Αμερικανούς στρατιώτες για την εμπλοκή τους στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν.
ΤΟ ΔΠΔ είχε αποδοκιμάσει τότε μια "σειρά επιθέσεων άνευ προηγουμένου" σε βάρος του, υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία του.
"Σήμερα περνάμε από τα λόγια στις πράξεις", εξήγησε ο Πομπέο κατηγορώντας το ΔΠΔ για "παράνομες προσπάθειες να υπαχθούν οι Αμερικανοί στη δικαιοδοσία του, τονίζοντας ότι "το ΔΠΔ συνεχίζει δυστυχώς να στοχοθετεί Αμερικανούς".
Εκτός από την εισαγγελέα Φατού Μπενσούντα, στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον περιλαμβάνεται και ο Πακίσο Μοτσοτσόκο, επικεφαλής στο Τμήμα Δικαιοδοσίας, Συμπληρωματικότητας και Συνεργασίας.
Το Δικαστήριο, που εδρεύει στη Χάγη, αποφάσισε σε δεύτερο βαθμό τον Μάρτιο να εγκρίνει την έναρξη διενέργειας έρευνας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Αφγανιστάν παρά την αντίθεση της κυβέρνησης Τραμπ.
ΔΠΔ: Απαράδεκτες οι αμερικανικές κυρώσεις
Οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φατού Μπενσούντα είναι "απαράδεκτες", δήλωσε σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος της Συνέλευσης των Κρατών Μελών του Δικαστηρίου, δικαστής Ο-Γκον Κουόν.
"Απορρίπτω σθεναρά αυτά τα άνευ προηγουμένου και απαράδεκτα μέτρα εναντίον ενός διεθνούς οργανισμού που λειτουργεί με βάση τις συνθήκες", ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Οι κυρώσεις είναι "πρωτόγνωρες και συνιστούν σοβαρές επιθέσεις εναντίον του Δικαστηρίου, του συστήματος του Καταστατικού της Ρώμης της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου γενικότερα" προστίθεται στην ανακοίνωση.
SPONSORED
Οι Iron Maiden στην Αθήνα: 10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τους θρύλους της metal
10:00
Κυριάκος Τολιάς (ΕΚΤ) στο CNN Greece: Tο στοίχημα ενός εθνικού οικοσυστήματος αξιοποίησης δεδομένων
10:00
Κρήτη: Συναγερμός για εξαφάνιση 51χρονου στα Μάλια - Έφυγε από το σπίτι και δεν επέστρεψε
09:57
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ΑΜΚ: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών - Στόχος η άντληση 4,5 δισ. ευρώ
09:46