ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ προετοιμάζουν πολιτείες για διανομή εμβολίου

Κορωνοϊός: Οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ προετοιμάζουν πολιτείες για διανομή εμβολίου
AP Photo/Hans Pennink

Οι αμερικανικές υγειονομικές Aρχές ζήτησαν από όλες τις πολιτείες της χώρας να προετοιμάσουν τη μεγάλης κλίμακας διανομή ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού έως τις αρχές Νοεμβρίου, πριν από τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή πολλών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (CDC) «ζητά επειγόντως» από τις πολιτείες να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε τα κέντρα διανομής για ένα μελλοντικό εμβόλιο να μπορούν να είναι «σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία έως την 1η Νοεμβρίου 2020», ανέφερε ο διευθυντής του CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλντ σε επιστολή που έστειλε προς όλες τις πολιτείες την περασμένη εβδομάδα και την οποία επικαλέστηκε η Wall Street Journal.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν συμφωνία για αγορά 100 εκατομμύρια δόσεων ενός πειραματικού εμβολίουκατά του κορωνοϊού από δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Βάσει της συμφωνίας η Ουάσιγκτον θα καταβάλλει ως 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια στη γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi και τη Βρετανική GlaxoSmithKline προκειμένου να παραλάβει αρκετά εμβόλια για 50 εκατομμύρια ανθρώπους, με δυνατότητα αγοράς άλλων 500 εκατομμυρίων δόσεων.

Αντιδράσεις ειδικών για την πιθανότητα πειραματικών εμβολιασμών

Πριν περίπου δύο εβδομάδες, αντιδράσεις και ηθικά διλήμματα προκάλεσε στις ΗΠΑ η απόφαση ενός ομοσπονδιακού ερευνητικού ινστιτούτου, το οποίο είχε ανακοινώσει πως αναπτύσσει ένα στέλεχος του νέου κορωνοϊού, το οποίο θα μπορούσε κάποια μέρα να εγχυθεί σκόπιμα σε εθελοντές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα πειραματικά εμβόλια λειτουργούν.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), με επικεφαλής τον Δρ Άντονι Φάουτσι, είχε δηλώσει ότι «ξεκίνησε ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός στελέχους, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός μοντέλου ανθρώπινης πειραματικής λοίμωξης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο».

Σε μια κανονική κλινική δοκιμή, οι εθελοντές λαμβάνουν ένα πειραματικό εμβόλιο ή ένα εικονικό φάρμακο (placebo) και παρακολουθούνται για μήνες ή χρόνια, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυνθεί φυσικά από τον εκάστοτε ιό που κυκλοφορεί στο περιβάλλον.

Όμως, αυτό απαιτεί χρόνο και οι ειδικοί έχουν προτείνει από την αρχή της πανδημίας Covid-19 μια ταχύτερη οδό, που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη γρίπη, την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό, τον δάγκειο πυρετό και τη χολέρα: να χορηγηθεί με ένεση πρώτα το πειραματικό εμβόλιο και στη συνέχεια ο κορωνοϊός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ