ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα χρήματα από ΕΕ σε Τουρκία για αντιμετώπιση προσφυγικών ροών

Περισσότερα χρήματα από ΕΕ σε Τουρκία για αντιμετώπιση προσφυγικών ροών

Νέα κίνητρα στην Τουρκία δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας αλλά και της χαλάρωσης των περιορισμών έκδοσης βίζα.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι θα κινείτο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δυνατότητάς της να δώσει μάχη κατά της διακίνησης μεταναστών από τα τουρκικά παράλια.


Το προσχέδιο δράσης δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την Τουρκία ενώ δεν θέτει επί τάπητος κάποια από τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.


Όπως μεταδίδει το BBC, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι εκατομμύρια περισσότεροι πρόσφυγες φεύγουν από την σύγκρουση στη Συρία εξαιτίας της ρωσικής και της ιρανικής εμπλοκής.


Ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε νωρίτερα ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Άγκυρας, τρία εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταφέρονται στην Ευρώπη από το Αλέπο και την γύρω περιοχή, ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί αναφορές για περισσότερους ανθρώπους που φεύγουν από τη Συρία, και άρα τα σχόλια του Ντ. Τουσκ είναι «υποθετικά».


Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το BBC στην ιστοσελίδα του, στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να οριστικοποιήσουν ένα σχέδια δράσης με την Τουρκία τις προσεχείς μέρες ώστε να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.


Ειδικότερα, η βοήθεια προς την Τουρκία περιλαμβάνει σύμφωνα με το προσχέδιο οικονομική βοήθεια μέχρι 1 δις. ευρώ φέτος και του χρόνου για να βοηθηθεί η Τουρκία με την προσφυγική ροή από τη Συρία και το Ιράκ.


Επίσης, το πλάνο περιλαμβάνει μετακόμιση κάποιων προσφύγων που ήδη βρίσκονται στην Τουρκία αλλά και ενίσχυση των δυνάμεων του τουρκικού λιμενικού για να αντιμετωπιστούν οι λαθρέμποροι.


Επιπρόσθετα, θα χρειαστεί να προωθηθεί το πλάνο για άρση των απαιτήσεων έκδοσης βίζας για Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει πρόσθετα μέτρα όπως εφαρμογή των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και προτεραιότητα στο άνοιγμα έξι κέντρων υποδοχής προσφύγων που θα κατασκευαστούν με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ