ΚΟΣΜΟΣ

Δηλητηρίαση Ναβάλνι: «Ευρωπαϊκή απάντηση» μέσω του Nord Stream 2 θέλουν Γερμανοί πολιτικοί

Δηλητηρίαση Ναβάλνι: «Ευρωπαϊκή απάντηση» μέσω του Nord Stream 2 θέλουν Γερμανοί πολιτικοί
(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Μια ευρωπαϊκή απάντηση, η οποία να περιλαμβάνει τον αγωγό αερίου Nord Stream 2, χρειάζεται εναντίον της Ρωσίας μετά τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι με έναν νευροτοξικό παράγοντα σοβιετικού τύπου Novichok, δήλωσαν σήμερα μερικοί πολιτικοί και διπλωμάτες στη Γερμανία.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως περιμένει από τη Μόσχα να συμμετάσχει στις προσπάθειες για να ξεκαθαριστεί το τι συνέβη και πως η Γερμανία θα έχει διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για την απάντηση που θα δώσουν, αυξάνοντας τις πιθανότητες να επιβληθούν νέες δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή απάντηση», δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, όταν ερωτήθηκε αν θα πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες για τον αγωγό NordStream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

«Πρέπει να ασκήσουμε σκληρή πολιτική, πρέπει να απαντήσουμε με τη μόνη γλώσσα που ο (Ρώσος πρέοδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν καταλαβαίνει - αυτή είναι οι πωλήσεις αερίου», δήλωσε ο Ρέτγκεν, μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού των συντηρητικών της Μέρκελ.

Ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου και πρώην πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, υποστήριξε μια κοινή απάντηση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και δήλωσε πως οι ηπιότερες χειρονομίες, όπως οι απελάσεις διπλωματών, μπορεί να μην είναι αρκετές.

«Αν θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα με τους εταίρους μας, τότε οι οικονομικές σχέσεις πρέπει να βρίσκονται στην ατζέντα και αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα του NordStream 2 δεν πρέπει να μείνει απ' έξω», δήλωσε ο Ίσινγκερ προσθέτοντας ότι δεν θα ήταν καλή κίνηση η επιβολή πλήρους μποϊκοτάζ.

«Δεν μπορούμε να βάλουμε έναν τοίχο ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, αυτό θα ήταν υπερβολικό, αλλά υπάρχει μια μέση οδός, κάτι ανάμεσα σε διπλωματικές κινήσεις και πλήρες μποϊκοτάζ», δήλωσε ο Ίσινγκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ