ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Όχι πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2021 οι μαζικοί εμβολιασμοί

ΠΟΥ: Όχι πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2021 οι μαζικοί εμβολιασμοί
Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

Τη σημασία των αυστηρών ελέγχων της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των εμβολιασμών υπογράμμισε την Παρασκευή εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνοντας ότι δεν αναμένονται εκτεταμένοι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 μέχρι τα μέσα του ερχόμενου έτους.

«Δεν περιμένουμε ότι θα δούμε εκτεταμένους εμβολιασμούς μέχρι τα μέσα του ερχόμενου έτους», δήλωσε η εκπρόσωπος Μάργκαρετ Χάρις στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτή η φάση 3 πρέπει να διαρκέσει περισσότερο επειδή είναι ανάγκη να δούμε πόσο αληθινά προστατευτικό είναι το εμβόλιο και είναι επίσης ανάγκη να δούμε πόσο ασφαλές είναι», πρόσθεσε η εκπρόσωπος αναφερόμενη στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική βιοτεχνολογική εταιρία Curevac αναμένει ότι θα είναι σε θέση μέχρι τα τέλη του έτους να παράγει σε κλίμακα το εμβόλιο κατά της COVID-19 το οποίο αναπτύσσει, δήλωσε σήμερα ο επενδυτής Ντίτμαρ Χοπ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Θέλουμε να έχουμε διαθέσιμες 10 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη του έτους», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Χοπ, ένας από τους ιδρυτές της εταιρίας λογισμικού SAP.

Ο ίδιος είπε πως αναμένει ότι η κανονιστική άδεια θα δοθεί την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2021, αν και μια περιορισμένη άδεια θα μπορούσε να δοθεί φέτος προκειμένου να εμβολιαστούν άνθρωποι που λόγω της δουλειάς τους κινδυνεύουν να προσβληθούν από COVID-19 ή κατοικούν σε περιοχές με υψηλά ποσοστά μόλυνσης.

Αγώνας για την πρωτιά

Οι ανταγωνίστριες της Curevac, η αμερικανική Moderna και η γερμανική Biontech, είναι πιθανό να διαθέσουν πρώτες στην αγορά τα εμβόλια που ετοιμάζουν.

«Δεν μπορούμε να κερδίσουμε αυτήν την κούρσα», είπε ο Χοπ. «Όμως θέλουμε να κερδίσουμε την κούρσα για την παραγωγή του καλύτερου εμβολίου και εδώ έχουμε καλές πιθανότητες».

Η νεοφυής επιχείρηση, που έχει την έδρα της στο Τίμπινγκεν και η αξία της εκτιμάται στα 10 δισεκ. δολάρια, είναι μία από τις εταιρίες που αναπτύσσουν εμβόλια στη βάση μορίων που μεταφέρουν έναν γενετικό κώδικα που αποκαλείται "αγγελιοφόρος RNA" (mRNA), για την αντιμετώπιση ασθενειών.

Ο Χοπ είπε πως η Curevac μπορεί επίσης να διευρύνει τη συνεργασία της με την Grohmann, μια θυγατρική της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla του Ίλον Μασκ, στην ανάπτυξη των λεγόμενων εκτυπωτών RNA που θα καταστήσουν δυνατή την αποκέντρωση της παραγωγής εμβολίων.

Ο Μασκ βρισκόταν στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα και επισκέφθηκε την Curevac, πυροδοτώντας εκτιμήσεις ότι μπορεί να επενδύσει στην εταιρεία. Ο Χοπ απέρριψε νωρίτερα την ιδέα αυτή ως «αποκύημα φαντασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ