ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Εξαφανίστηκε η τελευταία ηγετική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης

Λευκορωσία: Εξαφανίστηκε η τελευταία ηγετική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης
(AP Photo/Sergei Grits)

Συνελήφθη από αγνώστους στο κέντρο του Μινσκ της Λευκορωσίας η Μαρία Κολέσνικοβα, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης.

 

Όπως μεταδίδει το λευκορωσικό μέσο ενημέρωσης Tut.By επικαλούμενο έναν αυτόπτη μάρτυρα, η Κολεσνίκοβα συνελήφθη από αγνώστους οι οποίοι φορούσαν μάσκες, στην πρωτεύουσα της χώρας και την απομάκρυναν με ένα μίνιβαν.

Σύμμαχοι της Κολέσνικοβα δήλωσαν ότι προσπαθούν να επαληθεύσουν το δημοσίευμα αυτό.

Η αστυνομία της Λευκορωσίας ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι δεν συνέλαβε την Μαρία Κολέσνικοβα, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax και ότι ερευνά τις πληροφορίες ότι απήχθη.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία ηγείται της αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία, δήλωσε ότι η απαγωγή της Μαρία Καλέσνικοβα συνιστά προσπάθεια των αρχών να εκτροχιάσουν το Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης και να εκφοβίσουν τα μέλη του.

Το πρακτορείο TASS μεταδίδει από το Μίνσκ ότι το τηλέφωνο της Κολέσνικοβα δεν έχει απενεργοποιηθεί, αλλά από το πρωί δεν απαντά στις κλήσεις.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο δεν έχει απενεργοποιηθεί ούτε το τηλέφωνο του εκτελεστικού γραμματέα του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, ο οποίος όμως επίσης δεν απαντά στις κλήσεις. Το τηλέφωνο του εκπροσώπου Τύπου του Συντονιστικού συμβουλίου Αντόν Ροντνενκόφ, ο οποίος είναι άγνωστο που βρίσκεται, έχει απενεργοποιηθεί.

Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών σε κινητοποιήσεις κατά του Λουκασένκο

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι ογκώδεις διαδηλώσεις στη χώρα, με τις Αρχές να προχωρούν την Κυριακή σε 633 συλλήψεις συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Οι λευκορωσικές αρχές έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία καταστολής των μαζικών κινητοποιήσεων που γίνονται στη χώρα κατά του ισχυρού άνδρα της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, τις οποίες ο Λουκασένκο κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία και η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως το αποτέλεσμα αυτό ήταν προϊόν νοθείας.

Με συρματοπλέγματα και κανόνια νερού απάντησαν οι Αρχές

Οι αρχές είχαν τοποθετήσει συρματοπλέγματα στους δρόμους και ανέπτυξαν οχήματα του στρατού, βαν, κανόνια νερού, αστυνομικούς με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων και αστυνομικούς με πολιτικά που φορούσαν μάσκες και έκαναν χρήση γκλομπ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Τοπικά ΜΜΕ έδειξαν επίσης πλάνα από διαδηλώσεις και συλλήψεις διαδηλωτών σε άλλες πόλεις.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως η βίαιη μεταχείριση των διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας φαίνεται να σημαδεύει μια κλιμάκωση από τις αρχές έπειτα από εβδομάδες μιας σχετικής αυτοσυγκράτησης, αν και η βία δεν ήταν τόσο εκτεταμένη και τυφλή όπως στις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ