ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Ναβάλνι: Εκλήθη από το βρετανικό ΥΠΕΞ ο Ρώσος πρέσβης στη Βρετανία

Υπόθεση Ναβάλνι: Εκλήθη από το βρετανικό ΥΠΕΞ ο Ρώσος πρέσβης στη Βρετανία
AP Photo

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε ότι κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στην Βρετανία για να του εκφράσει την ανησυχία του για την υπόθεση δηλητηρίασης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

«Σήμερα η Βρετανία κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο για να του εκφράσει την βαθιά του ανησυχία για την δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι» έγραψε ο Ράαμπ στο Twitter.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο να έχει χρησιμοποιηθεί ένα απαγορευμένο χημικό όπλο και η Ρωσία θα πρέπει να διεξάγει μια πλήρη και διαφανή έρευνα», συμπλήρωσε.

Ο Ράαμπ πρόσθεσε ότι αισθάνθηκε ανακούφιση που άκουσε ότι ο Ναβάλνι βγήκε από το τεχνητό κώμα στο οποίο τον είχαν θέσει οι γιατροί και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση του θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

Σε χωριστή ανακοίνωση εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η Ρωσία. Το περιστατικό συνέβη σε ρωσικό έδαφος, εναντίον ενός Ρώσου πολίτη. Έχουν αναλάβει διεθνείς δεσμεύσεις τις οποίες πρέπει να τηρούν».

«Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επίθεση εναντία στο διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες και το οποίο εγγυάται την ασφάλεια της κοινωνίας μας», δήλωσε ο ίδιος.

Η ρωσική πρεσβεία στην Βρετανία επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρέσβης εκλήθη, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστές άλλες λεπτομέρειες για την συνομιλία που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας Ναβάλνι

Η κατάσταση της υγείας του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι βελτιώθηκε, ανακοίνωσαν οι θεράποντες ιατροί στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, οι οποίοι επισήμαναν ότι ο Ναβάλνι βγήκε σταδιακά από το τεχνητό κώμα και άρχισε να ανταποκρίνεται όταν προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί του οι γύρω.

Ωστόσο οι γιατροί δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι δεν θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία από την σοβαρή δηλητηρίαση που υπέστη.

Ο Nαβάλνι, 44 ετών, νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βερολίνου Charité από τις 22 Αυγούστου μετά την δηλητηρίαση που υπέστη ενώ βρίσκονταν στην ρωσική πόλη Τόσμκ, με νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας (δηλητηριωδών ουσιών) Novichok.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνέπειες για τον αγωγό φυσικού αερίου "Nord Stream 2" εξαιτίας της υπόθεσης Ναβάλνι. Η καγκελάριος Μέρκελ πιστεύει ότι είναι λάθος να αποκλείσουμε κάτι, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε επίσης ότι θα ήταν πολύ νωρίς για μια διεθνώς συντονισμένη απάντηση σε αυτό το θέμα και ότι υπάρχει η σαφής προσδοκία πως η Ρωσία θα απαντήσει προηγουμένως σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση Nαβάλνι.

Η ρωσική κυβέρνηση εκτιμά πάντως ότι δεν θα σταματήσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσας "Nord Stream 2" προς την Γερμανία ως απάντηση στην υπόθεση Nαβάλνι. Αυτό προκύπτει από δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος έκανε λόγο ξανά για «παράλογες προσπάθειες» να συνδεθεί η ρωσική κυβέρνηση με τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ