ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Ναβάλνι: Βγήκε από το κώμα ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης

Υπόθεση Ναβάλνι: Βγήκε από το κώμα ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης
AP Photo/Pavel Golovkin

Βγήκε από το τεχνητό κώμα, στο οποίο βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης και αντίπαλος του προέδρου Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο της Γερμανίας στο οποίο νοσηλεύεται.

Το νοσοκομείο Charite του Βερολίνο πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πολιτικός και σφοδρός επικριτής του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, ανταποκρίνεται πλέον σε προφορικά ερεθίσματα, ωστόσο ακόμη είναι νωρίς για να εκτιμηθούν οι τυχόν μακροπρόθεσμες συνέπειες της σοβαρής δηλητηρίασης.

Ο Ρώσος εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα δηλητηρίασης κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Μόσχα προς την πόλη της Σιβηρίας Τομσκ στις 20 Αυγούστου.

Το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση λόγω της αιφνίδιας επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του.

Η υπόθεση έχει στρέψει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στη Ρωσία καθώς η πλευρά του επικριτή του Πούτιν έχει κατηγορήσει ευθέως τον Ρώσο πρόεδρο για απόπειρα δολοφονίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει δηλητηριαστεί από τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, ο οποίος είναι από τους πλέον θανατηφόρους στον κόσμο και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του.

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας έδωσε στη Ρωσία διορία μερικών ημερών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού, απειλώντας ότι σε άλλη περίπτωση η ΕΕ θα ξεκινήσει συζητήσεις για επιβολή κυρώσεων προς τη χώρα.

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως η ρωσική κυβέρνηση ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, ο Μάας απάντησε «υπάρχουν πολλές ενδείξεις για αυτό», ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει «η Ρωσία να λύσει αυτό το σοβαρό έγκλημα. Αν (η ρωσική κυβέρνηση) δεν σχετίζεται με την επίθεση, τότε είναι προς δικός της όφελος να το αποδείξει με στοιχεία».

Η πλευρά Πούτιν, από τη μεριά της, αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση αλλά και τη διεξαγωγή έρευνας, καθώς υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να στοιχειοθετούν το σενάριο δολοφονικής ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ