ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Συνελήφθη η Κολέσνικοβα της αντιπολίτευσης την ώρα που διέσχιζε τα σύνορα

Λευκορωσία: Συνελήφθη η Κολέσνικοβα της αντιπολίτευσης την ώρα που διέσχιζε τα σύνορα
Tut.By via AP, File

Την ανακοίνωση της σύλληψης του μέλους του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης Μαρία Κολέσνικοβα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η σύλληψη έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενώ η Κολέσνικοβα προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα και να περάσει στην Ουκρανία.

Δύο από τους συμμάχους της κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το κίνημα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μασκοφόροι συνέλαβαν την Κολέσνικοβα χθες, Δευτέρα, στο κέντρο του Μινσκ και την πήραν μαζί τους μ' ένα βαν, ενώ δύο από τους συμμάχους της εξαφανίστηκαν αργότερα.

Η κρατική τηλεόραση διέψευσε την πληροφορία αυτή και υποστήριξε ότι οι αρχές βρήκαν σήμερα το πρωί την Κολέσνικοβα σε αυτοκίνητο, με το οποίο προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα, και την απομάκρυναν απ' αυτό.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία ηγείται της αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία, δήλωσε ότι η απαγωγή της Μαρία Καλέσνικοβα συνιστά προσπάθεια των αρχών να εκτροχιάσουν το Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης και να εκφοβίσουν τα μέλη του.

Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών σε κινητοποιήσεις κατά του Λουκασένκο

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι ογκώδεις διαδηλώσεις στη χώρα, με τις Αρχές να προχωρούν την Κυριακή σε 633 συλλήψεις συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Οι λευκορωσικές αρχές έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία καταστολής των μαζικών κινητοποιήσεων που γίνονται στη χώρα κατά του ισχυρού άνδρα της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, τις οποίες ο Λουκασένκο κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία και η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως το αποτέλεσμα αυτό ήταν προϊόν νοθείας.

Με συρματοπλέγματα και αντλλίες νερού απάντησαν οι Αρχές

Οι αρχές είχαν τοποθετήσει συρματοπλέγματα στους δρόμους και ανέπτυξαν οχήματα του στρατού, βαν, αντλίες νερού, αστυνομικούς με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων και αστυνομικούς με πολιτικά που φορούσαν μάσκες και έκαναν χρήση γκλομπ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Τοπικά ΜΜΕ έδειξαν επίσης πλάνα από διαδηλώσεις και συλλήψεις διαδηλωτών σε άλλες πόλεις.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως η βίαιη μεταχείριση των διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας φαίνεται να σημαδεύει μια κλιμάκωση από τις αρχές έπειτα από εβδομάδες μιας σχετικής αυτοσυγκράτησης, αν και η βία δεν ήταν τόσο εκτεταμένη και τυφλή όπως στις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ