ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στο Χονγκ Κονγκ για την αστυνομική βία κατά 12χρονης σε διαδήλωση

Σάλος στο Χονγκ Κονγκ για την αστυνομική βία κατά 12χρονης σε διαδήλωση
Screen Grab/YouTube

Έντονες επικρίσεις δέχεται τις τελευταίες ώρες η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ μετά τη ευρεία δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει ένα αστυνομικό να ρίχνει με βία στο έδαφος ένα 12χρονο κορίτσι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά του νόμου για την εθνική ασφάλεια.

Το βίντεο που κοινοποίησε φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ δείχνει το κορίτσι να περπατά στο πεζοδρόμιο όταν αστυνομικοί προσπαθούν να τη σταματήσουν. Τότε το κορίτσι αρχίζει να τρέχει με τους αστυνομικούς να την κυνηγούν και να τη ρίχνουν στο έδαφος.

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία της πόλης αιτιολόγησε τις ενέργειές της κάνοντας λόγο για άσκηση «ελάχιστης απαραίτητης βίας» αναφέροντας ότι οι διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους και το κορίτσι, βρίσκονταν υπό αστυνομική έρευνα.

«Κατά την έρευνα, άρχισε να τρέχει με ύποπτο τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Γι’ αυτό και οι αστυνομικοί την κυνήγησαν και την ακινητοποίησαν ασκώντας την ελάχιστη απαραίτητη βία».

Σύμφωνα με την αστυνομία, η 12χρονη παραβίασε την απαγόρευση για συγκέντρωση περισσότερων από δύο ανθρώπων και της επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 δολαρίων Χονγκ Κονγκ (περίπου 250 ευρώ)

Περίπου 300 διαδηλωτές συνελήφθησαν την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τη διάρκεια μίας από τις πιο μαζικές διαδηλώσεις στην πόλη από τη στιγμή που επιβλήθηκε ο νόμος για τη δημόσια ασφάλεια, τον περασμένο Ιούνιο.

Hong Kong police criticized for tackling 12-year-old to the ground during protests / by Eric Cheung, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ