ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικές πηγές: Αναβλήθηκε για την Πέμπτη η συνάντηση των στρατιωτικών επιτροπών

Τουρκικές πηγές: Αναβλήθηκε για την Πέμπτη η συνάντηση των στρατιωτικών επιτροπών
(AP Photo/Olivier Matthys, File)

Η συνάντηση μεταξύ στρατιωτικών επιτροπών Ελλάδας-Τουρκίας στην έδρα του ΝΑΤΟ που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη, αναβάλλεται για την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου σύμφωνα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu που επικαλείται πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα αύριο, Τετάρτη, στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

Η πολιτική συζήτηση, όπως επισημαίνουν, προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο. Επίσης, αναφέρουν ότι ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί ως προϋπόθεση θέμα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην αυριανή συζήτηση.

Σημειώνεται ότι νέα επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχει καταθέσει τις απόψεις του για μηχανισμό αποκλιμάκωσης, με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει πως διάλογος χωρίς απόσυρση των τουρκικών πλοίων δεν γίνεται.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν πρέπει να συγχέουμε το διπλωματικό επίπεδο και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σ’ αυτό το επίπεδο για αποκλιμάκωση, με τις τεχνικού επιπέδου συζητήσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Αυτές μελετώνται και θα έχετε σύντομα την απάντησή μας».

«Επισημαίνουμε ταυτόχρονα στη διεθνή κοινότητα, ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., αφορά το ΝΑΤΟ, αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ήδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει επιστολή -την παρέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών- στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην οποία παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία, εγρήγορση και εθνική αυτοπεποίθηση, δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία. Δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται» τόνισε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ