ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα: Όχι των Ελβετών σε εύκολη απέλαση αλλοδαπών

Δημοψήφισμα: Όχι των Ελβετών σε εύκολη απέλαση αλλοδαπών
REUTERS/Ruben Sprich/Files

Σε απόρριψη της πρότασης που τίθεται σήμερα σε δημοψήφισμα στην Ελβετία ώστε να απελαύνονται αλλοδαποί όταν παραβιάζουν τον νόμο φαίνεται ότι καταλήγουν οι πολίτες, σύμφωνα με τις αρχικές προβολές ενός exit poll που μεταδόθηκε από την ελβετική ραδιοτηλεόραση.

H πρόταση ανέφερε ότι η απέλαση αλλοδαπών θα επέρχεται όταν παραβιάζουν το νόμο πρακτικά για οποιοδήποτε αδίκημα, από την παραβίαση του ορίου ταχύτητας μέχρι την ανθρωποκτονία.

Την πρόταση έκανε το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της χώρας το οποίο έχει τη μεγαλύτερη ισχύ από όλα τα κόμματα στην κάτω Βουλή), καθώς οι ξένοι αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.

Με βάση τη συμφωνία που έχουν συνάψει οι Βρυξέλλες και η Βέρνη, οι πολίτες της Ελβετίας και της ΕΕ έχουν δικαίωμα να κινούνται ελεύθερα από τη μια στην άλλη.

Από τη μεριά της, η Ελβετή υπουργός Δικαιοσύνης Σιμονέτα Σομαρούγκα καταδίκασε την πρόταση που τίθεται σε δημοψήφισμα σήμερα, χαρακτηρίζοντας την "απάνθρωπη" και κρίνοντας ότι αποσκοπεί να θέσει την Ελβετία υπεράνω και πέραν του διεθνούς δικαίου.

Ωστόσο, η αναπληρώτρια γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος Ζίλβια Μπερ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι η χώρα της δεν έχει επιδείξει αρκετά σκληρή στάση έναντι των εγκληματιών και δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει την απειλή απέλασης ως αποτρεπτικό μέσο.

Ένα άλλο μέλος του κόμματος, υποστήριξε ότι αλλοδαποί διαπράττουν το 73% των διαρρήξεων, το 61% των βιασμών και το 58% των ανθρωποκτονιών στην Ελβετία, επικαλούμενος στατιστικές της αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοψήφισμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους Ελβετία, καθώς σε αυτές απασχολείται ένας μεγάλος αριθμός ξένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ