ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: «Πάγωσε» τις δοκιμές εμβολίου η AstraZeneca

Κορωνοϊός: «Πάγωσε» τις δοκιμές εμβολίου η AstraZeneca
AP Photo/Natacha Pisarenko, File

Την ανακοίνωση ότι ανέστειλε τις δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών τελευταίου σταδίου, για το πειραματικό εμβόλιο της, κατά της COVID-19, ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca Plc εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα.

 

Το εμβόλιο αυτό, έχει αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο (University of Oxford) και θεωρείται ως ένα από κορυφαία υποψήφια εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού, ενώ η αναστολή των δοκιμών καθιστά πιο δύσκολη την προοπτική μιας ενδεχόμενης διάθεσής του, στα τέλη του χρόνου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις δοκιμές εθελοντικά, προκειμένου να μελετήσει δεδομένα ασφάλειας, από μία ανεξάρτητη επιτροπή, ενώ εργάζεται για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάλυσης του περιστατικού, ώστε να ελαχιστοποιηθεί κάθε ενδεχόμενη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος δοκιμών.

«Ως μέρος των συνεχιζόμενων τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων παγκόσμιων δοκιμών για το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού, η τυπική διαδικασία αναθεώρησης προκάλεσε μια παύση στον εμβολιασμό για να επιτρέψει την επανεξέταση των δεδομένων ασφαλείας», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που εστάλη στο CNNi.

«Πρόκειται για μια ρουτίνα που συμβαίνει κάθε φορά που υπάρχει μια δυνητικά ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές, ενώ διερευνάται, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της ακεραιότητας των δοκιμών», προστίθεται στη δήλωση.

Στα μέσα Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για την αγορά τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για την Covid-19 που είναι στο στάδιο των δοκιμών.

Οι Βρυξέλλες, που διαπραγματεύονται εξ ονόματος και των 27 χωρών μελών της ΕΕ, ανέφεραν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και την πιθανότητα να αγοραστούν άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις, εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ