ΚΟΣΜΟΣ

Το περίεργο φαινόμενο που μετέτρεψε την περιοχή της Καλιφόρνιας σε… Άρη

Το περίεργο φαινόμενο που μετέτρεψε την περιοχή της Καλιφόρνιας σε… Άρη
AP Photo/Tony Avelar

Σε ένα εντελώς … Αρειανό σκηνικό ξύπνησαν την Τετάρτη οι κάτοικοι της Καλιφόρνιας καθώς ο ουρανός είχε σκεπαστεί από ένα τεράστιο πορτοκαλί πέπλο.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε στην Bay Area της Καλιφόρνια αλλά και στο Σαν Φρανσίσκο, το Όκλαντ και το Μπέρκλεϊ ενώ στο βάθος ήταν ορατές οι τεράστιες πυρκαγιές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους και έχουν κατακάψει χιλιάδες στρέμματα.

«Όταν ο καπνός και η στάχτη αυξηθούν δραματικά, έχουν τη δυνατότητα να ‘κόψουν’ το φως του ήλιου εντελώς, δημιουργώντας ένα σκηνικό… νύχτας των νεκρών», λέει στο CNNi o μετεωρολόγος Τζάντσον Τζόουνς.

Οι κάτοικοι χρειάστηκε να ανάψουν τα φώτα τους πριν στρέψουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό που έμοιαζε βγαλμένο από εφιάλτη. Οι άνεμοι μετέφεραν τον καπνό από τις τεράστιες πυρκαγιές χιλιόμετρα μακριά. Και άλλες περιοχές όπως το Σάλεμ στο Όρεγκον βίωσαν ανάλογο σκηνικό.

Οι τεράστιοι καπνοί που προκάλεσαν οι πυρκαγιές που εξαπλώνονται σε όλη την Καλιφόρνια έχουν αναγκάσει τους μετεωρολόγους να εκδώσουν τις περισσότερες προειδοποιήσεις για επιφυλακή σχετικά με την ποιότητα του αέρα που καταγράφονται στο Bay Area: επί 25 συνεχείς ημέρες συστήνεται στους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τον αέρα που εισπνέουν. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 14 συνεχόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια του Camp Fire 2018.

Περιέργως, πάντως, η ποιότητα του αέρα παραμένει προς το παρόν σχετικά καλή, δεδομένου του χρώματος του ουρανού. Κι αυτό χάρη στη συγκεκριμένη φορά των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι μετεωρολόγοι δεν αναμένουν το φαινόμενο να σταματήσει νωρίτερα από το Σάββατο.

«Ο καπνός και η τέφρα λειτουργούν σαν η φυσική εκδοχή ενός φίλτρου Instagram», λέει ο μετεωρολόγος. «Τα σωματίδια στον αέρα διαθλούν το φως του ήλιου με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που κάνουν τα μικροσωματίδια αέρα όταν ο ήλιος δύει ή ανατέλλει».

Οι πορτοκαλί ουρανοί κάλυψαν το Σαν Φρανσίσκο, κάνοντας μια κάτοικο να αισθάνεται σαν να ήταν σε έναν άλλο πλανήτη.

«Ήταν σουρεαλιστικό», έγραψε. Ένιωσα σαν να ξύπνησα στον Άρη!»

Ένας άλλος απαθανάτισε τη γειτονιά του με τα σπίτια να έχουν αναμμένα φώτα στις 10 το πρωί.

https://www.instagram.com/p/CE7Ew7PB9OU


Με πληροφορίες από This is what the Bay Area's skies looked like today during the wildfires, by Christina Zdanowicz, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ