ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Ναβάλνι-Κρεμλίνο: Απαράδεκτες οι αναφορές Πομπέο περί ρωσικής ανάμειξης

Υπόθεση Ναβάλνι-Κρεμλίνο: Απαράδεκτες οι αναφορές Πομπέο περί ρωσικής ανάμειξης
(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

A priori λανθασμένες και απαράδεκτες θεωρεί το Κρεμλίνο τις αναφορές περί συμμετοχής κάποιων Ρώσων αξιωματούχων στο περιστατικό που σχετίζεται με τον Ναβάλνι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο σύμφωνα με τις οποίες εμπλέκονται Ρώσοι αξιωματούχοι στην δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι, αλλά ούτε και για το ότι έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του, λέγοντας ότι αυτές είναι πληροφορίες των ΜΜΕ και όχι επίσημη πληροφόρηση.

Το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, θα ήθελε η Γερμανία να παραδώσει στην Ρωσία στοιχεία για την κατάσταση του Ναβάλνι και δεν αντιλαμβάνεται γιατί προέκυψαν δυσκολίες σ' αυτό το ζήτημα. «Χωρίς να γνωρίζουμε ποια είναι τα αποτελέσματα (των εξετάσεων του Ναβάλνι στα εργαστήρια της Γερμανίας) δεν μπορούμε γενικά να πούμε τίποτα. Και προς το παρόν αυτό που μένει είναι να απορούμε γιατί μέχρι τώρα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες που δεν επιτρέπουν να μοιραστούν μαζί μας τα αποτελέσματα αυτά», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν γνωρίζει ποια ακριβώς στοιχεία παρέδωσε η Γερμανία στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ούτε ο ΟΑΧΟ παρέδωσε στην Ρωσία κάποια στοιχεία με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν στον Ναβάλνι.

Παράλληλα, ο Πεσκόφ διέψευσε την είδηση σύμφωνα με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στη συνομιλία που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, υποσχέθηκε τη σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει τι συνέβη στον Ναβάλνι. Επιπλέον υπογράμμισε ότι το θέμα Ναβάλνι θίχθηκε κατά την συνομιλία και ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία προσβλέπει στη διασαφήνιση των λόγων που προκάλεσαν το περιστατικό με τον Ναβάλνι.

«Ασφαλώς δεν αποκλείω να υπήρξε κάποια παρεξήγηση. Πράγματι το θέμα του ασθενούς στο Βερολίνο συζητήθηκε και πράγματι ο πρόεδρος ενημέρωσε τον Ιταλό συνάδελφο του ότι διεξάγονται ήδη εδώ και ένα σημαντικό διάστημα προανακριτικές ενέργειες», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι de facto διεξάγονται ανακριτικές ενέργειες, αλλά de jure δεν υφίστανται λόγοι για να ασκηθεί ποινική δίωξη «επειδή όλες οι αναλύσεις των Ρώσων εμπειρογνωμόνων έδειξαν ανυπαρξία δηλητηριωδών ουσιών». «Ο Πούτιν μάλιστα επανέλαβε ότι βεβαίως εμείς οι ίδιοι φυσικά είμαστε υπέρ του να ριχθεί φως στους λόγους του συμβάντος και αυτό μας ενδιαφέρει», προσέθεσε ο Πεσκόφ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Il Foglio που δημοσιεύθηκε σήμερα, ανέφερε ότι ο Πούτιν στην συνομιλία που είχε μαζί του υποσχέθηκε ότι θα συστήσει επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης Ναβάλνι. «Ο πρόεδρος Πούτιν με διαβεβαίωσε (σε πρόσφατη συνομιλία μας) ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκαθαρίσει τι συνέβη και μου είπε ότι θα συστήσει μια ερευνητική επιτροπή και ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις γερμανικές αρχές», δηλώνει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Foglio ο Κόντε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ