ΚΟΣΜΟΣ

Στη Λευκωσία ο Μάικ Πομπέο – Υπογραφή μνημονίου συναντίληψης με την Κύπρο

Στη Λευκωσία ο Μάικ Πομπέο – Υπογραφή μνημονίου συναντίληψης με την Κύπρο
twitter/Nicos Anastasiades

Ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος κατέφθασε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα του Σαββάτου, για την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, βρέθηκαν επί τάπητος η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Λευκωσία χαρακτηρίζει την επίσκεψη σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη και τη χρονική συγκυρία με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Πομπέο έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και έπειτα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες της αμερικανικής αποστολής με την αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Αναστασιάδης, καλοσωρίζοντας τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, υπογράμμισε πως η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής γίνεται σε μία στιγμή με κρίσιμες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

«Με χαρά καλωσορίζω τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, σε μια στιγμή με κρίσιμες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Μάικ Πομπέο υπέγραψαν στη συνέχεια το Μνημόνιο Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο Συναντίληψης υπεγράφη στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας, και περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση εκπαιδευτικού κέντρου για θέματα ασφάλειας, με την ονομασία CYCLOPS (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security), το οποίο θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για αρχική χρηματοδότηση της ανέγερσης και λειτουργίας του Κέντρου.

Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Δήλωσης Προθέσεων που υπεγράφη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ στις 6.11.2018.

Το Κέντρο CYCLOPS αποτελεί πρόγραμμα συνεργασίας, με τις ΗΠΑ να παρέχουν τεχνογνωσία και τεχνικό υλικό, ενώ θα εμπλακούν και σε προγράμματα εκπαίδευσης Κυπρίων εκπαιδευτών, με απώτερο στόχο την απόκτηση από αυτούς τεχνογνωσίας και ικανοτήτων, για να εκπαιδεύουν οι ίδιοι αντίστοιχους λειτουργούς άλλων κρατών, κυρίως ομονοούντων γειτονικών (Train the Trainers concept). Τομείς εκπαίδευσης που θα προσφέρει το Κέντρο αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εξής ενότητες: συνοριακό έλεγχο και ασφάλεια, ασφάλεια λιμένων, τελωνειακούς ελέγχους στην ξηρά και στη θάλασσα, διαχείριση ΧΒΡΠ-Ε (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά και Πυρηνικά) σε ειδικό εργαστήριο, και κυβερνοασφάλεια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφέρει τον χώρο, όπου θα ανεγερθεί, και τις υποδομές.

Σε συνεργασία με τον δήμο Λάρνακας, το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε χώρο ανέγερσης του Κέντρου κοντά στον Αερολιμένα Λάρνακας (περιοχή Μακένζη). Οι προδιαγραφές του χώρου είναι φιλικές προς το περιβάλλον και στόχος είναι η χρήση, στο μέγιστο δυνατόν, «πράσινης» τεχνολογίας, για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ