ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ολικό lockdown για δεύτερη φορά στο Ισραήλ

Κορωνοϊός: Ολικό lockdown για δεύτερη φορά στο Ισραήλ
AP Photo

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να επιβάλει ολικό lockdown τριών εβδομάδων λόγω κορωνοϊού.

Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη χώρα που προχωράει σε τόσο αυστηρά μέτρα για δεύτερη φορά σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian.

Με τον φόβο για μαζικές συγκεντρώσεις ενόψει εθνικής εορτής τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει καραντίνα, η οποία τίθεται σε ισχύ την Παρασκευή και θα διαρκέσει ως τις 9 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε ότι τα νοσοκομεία είχαν προειδοποιήσει πως το υγειονομικό σύστημα θα «λυγίσει» εάν συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα.

Επίσης, διευκρίνισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να απομακρύνονται για πάνω από 500 μέτρα από την κατοικία τους, με εξαίρεση μόνο τη σωματική άσκηση.

Σχολεία και εμπορικά κέντρα θα είναι κλειστά αλλά τα σούπερ-μάρκετ και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοικτά. Ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό αλλά οι μη δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις δεν θα υποχρεωθούν να κλείσουν εφόσον δεν δέχονται κοινό και πελάτες.

Στους εσωτερικούς χώρους οι συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 10 άτομα και όχι περισσότερα από 20 στους εξωτερικούς.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι υπολογίζεται πως η καραντίνα θα κοστίσει 6,5 δισεκ. σέκελ (1,88 δισεκ. δολάρια) στην οικονομία, η οποία βυθίστηκε σε ύφεση μετά τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, το Ισραήλ είναι η 2η χώρα στον κόσμο που έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού ανά κάτοικο τις δύο τελευταίες εβδομάδες μετά το Μπαχρέιν, νέο σύμμαχο με τον οποίο αναμένεται να υπογράψει την Τρίτη στην Ουάσινγκτον συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών του.

Το Ισραήλ είχε επιβάλει από τα μέσα Μαρτίου αυστηρή καραντίνα κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν ακυρωθεί σχεδόν όλες οι πτήσεις προς το εξωτερικό, τα καταστήματα που δεν διαθέτουν τα βασικά προϊόντα ήταν κλειστά, οι δημόσιες συγκεντρώσεις είχαν απαγορευτεί και οι πολίτες είχαν κλειστεί στα σπίτια τους.

Ένας σχετικά χαμηλός αριθμός ασθενών είχε επιτρέψει στις αρχές να επιταχύνουν τη χαλάρωση της καραντίνας με την επαναλειτουργία των μπαρ, των εστιατορίων, των καφέ, των χώρων λατρείας και την άδεια για την τέλεση γάμων διατηρώντας πάντα την υποχρέωση της χρήσης μάσκας.

Ωστόσο, το ποσοστό της λοίμωξης στο Ισραήλ άρχισε να αυξάνεται και σήμερα μετρά 153.217 κρούσματα της Covid-19, εκ των οποίων 1.103 θάνατοι, σε έναν πληθυσμό 9 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ