ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Σουηδία: Νωρίτερα η άρση απαγόρευσης για επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας

Κορωνοϊός - Σουηδία: Νωρίτερα η άρση απαγόρευσης για επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Andres Kudacki

Η Σουηδία θα προχωρήσει σε άρση της απαγόρευσης των επισκέψεων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της μείωσης του αριθμού των νέων περιστατικών κορωνοϊού και της βελτίωσης των καθημερινών διαδικασιών που στόχο είχαν να αποτραπούν νέα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας.

Η αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους σε γηροκομεία οδήγησαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε απαγόρευση των επισκέψεων στις αρχές Απριλίου και ο περιορισμός αυτός ισχύει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Η εθνική απαγόρευση για επισκέψεις σε γηροκομεία υπήρξε για πολλούς ηλικιωμένους και τους συγγενείς τους ένας από τους δυσκολότερους περιορισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Λένα Χάλενγκρεν, υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Η μείωση στις νέες μολύνσεις σε όλο τον πληθυσμό, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στα κέντρα φροντίδας, μαζί με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές από τις αρχές σημαίνουν ότι η απαγόρευση μπορεί να αρθεί».

Ενώ πολλές χώρες στην Ευρώπη καταγράφουν αύξηση στα νέα περιστατικά, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων έχει διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα στη Σουηδία τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, η χώρα έχει καταγράψει πολύ περισσότερους θανάτους από την έναρξη της πανδημίας -περίπου 5.850- με βάση τον πληθυσμό της συγκριτικά με τα γειτονικά της κράτη.

Η Νορβηγία, με τον μισό περίπου πληθυσμό από τα 10,2 εκατ. κατοίκους της Σουηδίας, έχει καταγράψει περίπου 265 θανάτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ