ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας

Μπορέλ: Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας
O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. AP Photo/Francisco Seco, Pool

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας και ετοιμάζεται να επιβάλει σημαντικές κυρώσεις σε αξιωματούχους της κυβέρνησης της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Θεωρούμε ότι στις εκλογές της 9ης Αυγούστου έγινε νοθεία και δεν αναγνωρίζουμε τον Λουκασένκο ως νόμιμο πρόεδρο της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Μπορέλ σε συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται να υιοθετήσουμε κυρώσεις για έναν σημαντικό αριθμό υπευθύνων για βιαιότητες, καταστολή και νοθεία των αποτελεσμάτων των εκλογών», πρόσθεσε.

«Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να υιοθετηθούν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή αξιοπιστία», διευκρίνισε. Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

«Επιθυμούμε μια λύση που θα επιτρέψει να επιβάλλουμε κυρώσεις στην Τουρκία και την Λευκορωσία με τον ίδιο ρυθμό», υπογράμμισε.

Η ΕΕ προχωράει επίσης σε μια εξέταση των σχέσεών της με την Λευκορωσία για να «εντοπίσει τους τομείς στους οποίους πρέπει να ανασταλούν ή να επανεξεταστούν οι επαφές, αυτούς στους οποίους ενδιαφέρεται να αρχίσει ή να εντατικοποιήσει τις επαφές και για να υποστηρίξει τον λαό και την κοινωνία των πολιτών στη Λευκορωσία και τους τομείς στους οποίους μπορεί να προσφέρει επιπρόσθετη βοήθεια, αν υπάρχει μια εξέλιξη προς μια νέα δημοκρατική Λευκορωσία», πρόσθεσε.

Ο Μπορέλ καταδίκασε την συνέχιση των καταστολών στη Λευκορωσία, όπου «περισσότεροι από 7.500 ειρηνικοί διαδηλωτές έχουν συλληφθεί και 500 περιπτώσεις βασανιστηρίων έχουν καταγραφεί και τεκμηριωθεί».

«Αν η κατάσταση εξακολουθήσει να επιδεινώνεται, επιπρόσθετες κυρώσεις θα εξεταστούν (...). Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να οδηγήσουν σε μια έξοδο από την κρίση τερματίζοντας τη βία και τις παράνομες κρατήσεις και εγκαθιδρύοντας έναν περιεκτικό εθνικό διάλογο», και η ΕΕ προτίθεται «να υποστηρίξει κάθε αξιόπιστη πρωτοβουλία» προς αυτήν την κατεύθυνση, υπογράμμισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

«Νέες εκλογές υπό την επίβλεψη του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) θα ήταν η καλύτερη λύση, αλλά μέχρι σήμερα μας ήταν αδύνατο να έρθουμε σε επαφή με τις λευκορωσικές αρχές σε οποιοδήποτε επίπεδο», υπογράμμισε.

«Η αποφασιστικότητα του Λουκασένκο να παραμείνει στην εξουσία με την προφανώς αυξανόμενη υποστήριξη της Μόσχας το καθιστά όλο αυτό δύσκολο», κατέληξε ο Μπορέλ σήμερα, την επομένη της συνάντησης του Λουκασένκο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ