ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για τη Βιέννη παραλύουν τον ξενοδοχειακό κλάδο

Κορωνοϊός: Οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για τη Βιέννη παραλύουν τον ξενοδοχειακό κλάδο
AP Photo/Ronald Zak

Η γερμανική ταξιδιωτική προειδοποίηση για τη Βιέννη ως περιοχή κινδύνου για κορωνοϊό, που αποφασίστηκε από το Βερολίνο το βράδυ της Τετάρτης, επιδεινώνει δραματικά την οικονομική κατάσταση στον ήδη εξαιρετικά εξασθενημένο ξενοδοχειακό κλάδο της αυστριακής πρωτεύουσας.

«Υπάρχει σωρεία ακυρώσεων και εκλείπουν τελείως οι κρατήσεις για το φθινόπωρο», τονίζει σε σημερινές δηλώσεις της η Σουζάνε Κράους-Βίνκλερ, η πρόεδρος του Κλάδου Ξενοδόχων στο Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόσφατα παρατηρήθηκε μια ελαφριά ανοδική τάση στον κλάδο και ορισμένες επιχειρήσεις ανέφεραν ακόμη και πληρότητα 50% έως 60% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αλλά, λόγω της τρέχουσας εξέλιξης, της ακύρωσης εκδηλώσεων, γάμων και εταιρικών σεμιναρίων, καθώς και των ακυρώσεων ξένων επισκεπτών, το ποσοστό πληρότητας «δεν είναι ούτε καν 10%».

«Αυτό σημαίνει ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί καν να πλησιάσει το κόστος λειτουργίας της», επισημαίνει, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της η Σουζάνε Κρόις-Βίνκλερ, προσθέτοντας ότι πολλοί επιχειρηματίες είναι «απλά πιο απελπισμένοι και σκέφτονται να κλείσουν εντελώς τις επιχειρήσεις τους».

Όπως αναφέρει το Οικονομικό Επιπελητήριο, ήδη στις αρχές αυτής της εβδομάδας, οι αυστηρότεροι κανονισμοί λόγω κορωνοϊού για εκδηλώσεις όπως οι γάμοι, καθώς και η ελβετική ταξιδιωτική προειδοποίηση πυροδότησαν ένα κύμα ακυρώσεων.

Η Ελβετία είχε ήδη θέσει τη Βιέννη στον κατάλογο των περιοχών κινδύνου λόγω κορωνοϊού την περασμένη Παρασκευή λόγω του απότομα αυξανόμενου αριθμού λοιμώξεων και η καραντίνα είναι από τη Δευτέρα υποχρεωτική εκεί για τους ταξιδιώτες από τη Βιέννη, ενώ χθες, Τετάρτη, εκτός από τη Γερμανία, το Βέλγιο κήρυξε επίσης τη Βιέννη «κόκκινη ζώνη».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κλάδου Ξενοδόχων, τώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσουν περαιτέρω μέτρα ανακούφισης για τον ξενοδοχειακό κλάδο, ιδίως για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της πόλης, η οποία επλήγη τόσο έντονα από την κρίση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, η «Φάση 2» επιδότησης σταθερού κόστους πρέπει να εγκριθεί γρήγορα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η μείωση του φόρου επί των πωλήσεων πρέπει να παραταθεί «τουλάχιστον έως τα μέσα του 2021» έως ότου οι εταιρείες μπορέσουν να πραγματοποιήσουν και πάλι εισπράξεις και επιπλέον θα πρέπει τώρα να εφαρμοστεί γρήγορα το πιστωτικό μορατόριουμ, αναφέρει η ίδια.

Η Σουζάνε Κράους-Βίνκλερ έκανε επείγουσα έκκληση προς την τοπική κυβέρνηση της πόλης και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης να «αποκαταστήσει το συντομότερο δυνατό τις παραλείψεις που υπήρξαν και να λάβει τα σωστά μέτρα προκειμένου να ελεγχθεί ο αριθμός των κρουσμάτων», καθώς «ο τουρισμός στην αυστριακή πρωτεύουσα δεν αντέχει να υποστεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά η εικόνα της Βιέννης».