ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – «Καμπανάκι» ΠΟΥ για την Ευρώπη: Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή

Κορωνοϊός – «Καμπανάκι» ΠΟΥ για την Ευρώπη: Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή
(AP Photo/Jean-Francois Badias)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα, Πέμπτη, ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πολύ σοβαρή, αφού τα κρούσματα κορωνοϊού στην ήπειρο αυξάνονται ανησυχητικά.

«Τα εβδομαδιαία κρούσματα έχουν υπερβεί αυτά που καταγράφονταν, όταν η πανδημία κορυφώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο», ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής Χανς Κλούγκε, προσθέτοντας ότι την περασμένη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων υπερέβη τους 300.000 ασθενείς.

Περισσότερες από τις μισές ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν αύξηση πάνω από 10% στα νέα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον Κλούγκε. «Από αυτές, εφτά χώρες σημείωσαν αύξηση περισσότερο από δύο φορές την ίδια περίοδο», σημείωσε.

«Την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι ήμασταν σε θέση να δούμε τον αντίκτυπο των μέτρων του αυστηρού lockdown. Οι προσπάθειές μας, οι θυσίες μας, απέδωσαν. Τον Ιούνιο, τα κρούσματα ήταν λιγότερα από ποτέ. Ο αριθμός των κρουσμάτων του Σεπτεμβρίου, όμως, θα πρέπει να λειτουργεί ως προειδοποιητικό καμπανάκι για όλους μας», τόνισε και εξήγησε ότι παρότι οι αριθμοί αυτοί αντικατοπτρίζουν τα περισσότερα τεστ που γίνονται, δείχνουν επίσης τους ανησυχητικούς ρυθμούς μετάδοσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Ενώ υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, εκείνους ηλικίας από 50 έως 79 ετών, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι μεταξύ 25 και 49 ετών.

«Αυτή η πανδημία μας έχει κοστίσει τόσο πολύ», είπε ο Κλούγκε αναφερόμενος στα σχεδόν, 4,9 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη και τους περισσότερους από 226.000 θανάτους. «Αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας», είπε, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος στην ψυχική μας υγεία, στις οικονομίες, τα μέσα διαβίωσης και την κοινωνία, υπήρξε τεράστιος.

«Καιρός να σταματήσουμε να κυνηγάμε χίμαιρες»

Είναι καιρός να σταματήσουμε να «κυνηγάμε χίμαιρες» και να πάρουμε σκληρές αποφάσεις για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και να κρατήσουμε τους νέους στο σχολείο, ακόμη κι αν χρειαστεί να αποδεχθούμε αναπόφευκτες θυσίες, δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, Μάικλ Ράιαν.

«Η Ευρώπη μπαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στους εσωτερικούς χώρους. Η πίεση της μόλυνσης θα αυξηθεί», δήλωσε ο Ράιαν στη διάρκεια μιας εικονικής συνέντευξης Τύπου.

Θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί για να παραμείνουν μέσα στην κοινωνική ζωή τόσο οι πιο νέοι όσο και οι πιο ηλικιωμένοι, υπογράμμισε. «Ο μόνος τρόπος είναι οι ενήλικοι να κρατήσουν επαρκή απόσταση για να ευνοήσουν μια μείωση της μόλυνσης».

«Τι είναι το πιο σημαντικό; Η επιστροφή των παιδιών μας στις τάξεις ή το άνοιγμα των νάιτκλαμπ και των μπαρ;», είπε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 20 ετών αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των κρουσμάτων και λιγότερο από το 0,2% των θανάτων. Τα σχολεία δεν πρέπει να κλείνουν παρά «ως ύστατο μέτρο» στις ζώνες πολύ ισχυρής μετάδοσης του κορωνοϊού, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.