ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Σερβία: Φόβοι για διασπορά του ιού από το άνοιγμα των σχολείων

Κορωνοϊός - Σερβία: Φόβοι για διασπορά του ιού από το άνοιγμα των σχολείων
AP Photo/Darko Vojinovic

Σταθερή παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία, όπου περίπου εδώ και 10 ημέρες τα νέα κρούσματα κορωνοϊού σε ημερήσια βάση δεν ξεπερνούν τα 100. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 62 νέα κρούσματα, ενώ κατέληξε ένας ασθενής.

Συνολικά μέχρι σήμερα στη Σερβία προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό 32.757 άνθρωποι και απεβίωσαν 739. Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν για νέα αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες εξαιτίας της επιστροφής των Σέρβων από τις διακοπές τους στο Μαυροβούνιο, την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Από σήμερα το απόγευμα, στις 18:00, θα αρχίσει να εφαρμόζεται νέο πρωτόκολλο στα σύνορα βάσει του οποίου όλοι όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν στα εξωτερικά ιατρεία του τόπου διαμονής τους, ακόμη και αν δεν έχουν συμπτώματα, και θα τίθενται υπό καθεστώς παρακολούθησης της υγείας τους για δύο εβδομάδες.

Επιβαρυντικά εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον και η χαλαρότητα που παρατηρείται στη συμπεριφορά των πολιτών, ενώ αναμένεται να διευκολυνθεί η διασπορά του ιού από τους μαθητές, αλλά και τους φοιτητές με το άνοιγμα των πανεπιστημίων την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Μλάντεν Σάρτσεβιτς, τις πρώτες δύο εβδομάδες από την έναρξη λειτουργίας των σχολείων επιβεβαιώθηκαν 52 κρούσματα στους μαθητές και 20 στο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολείων.

Οι επιδημιολόγοι ωστόσο εκτιμούν πως τα κρούσματα στα σχολεία είναι περισσότερα αλλά δεν εντοπίζονται με δεδομένο ότι τα παιδιά μπορεί να περάσουν τη νόσο χωρίς εμφανή συμπτώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ