Κορωνοϊός: Υψηλότερος ο κίνδυνος για ανθρώπους με διαταραχές εθισμού
Οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση ουσιών και έχουν διαταραχές εθισμού, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά με Covid-19, αν μολυνθούν από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Νόρα Βόλκοφ, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Ουσιών των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής "Molecular Psychiatry", ανέλυσαν ανωνυμοποιημένα ιατρικά δεδομένα για περισσότερους από 73 εκατομμύρια ασθενείς.
Διαπιστώθηκε ότι ενώ οι άνθρωποι με διαταραχές εθισμού ήταν περίπου το 10% του δείγματος, αποτελούσαν σχεδόν το 16% των περιστατικών Covid-19 στη χώρα. Όσοι είχαν κάποια πρόσφατα διαγνωσμένη διαταραχή εθισμού, ιδίως στα οπιοειδή και στον καπνό, ήταν πιθανότερο να αρρωστήσουν με Covid-19, καθώς επίσης να χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο και να πεθαίνουν εξαιτίας της νόσου.
Αυτό, κατά τους ερευνητές, εν μέρει οφείλεται στο ότι τα άτομα με διαταραχές εθισμού έχουν συχνά παθήσεις πνευμόνων και καρδιαγγειακές, κάτι που τους κάνει πιο ευάλωτους στην Covid-19. Επίσης συχνά βρίσκονται στο περιθώριο, με συνέπεια να έχουν μικρότερη και όχι έγκαιρη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
A Knight of the Seven Kingdoms: Το επεισόδιο που μπαίνει στα 5 κορυφαία όλων των εποχών
08:17
FT: Έτοιμη να εγκαταλείψει την θέση της προέδρου ΕΚΤ η Λαγκάρντ πριν την λήξη της θητείας της
08:17
Ηφαιστειακή σπηλιά που ανακαλύφθηκε στην Αφροδίτη μπορεί να είναι η μεγαλύτερη στο ηλιακό σύστημα
08:08
Ηχηρό μήνυμα από τη Βιομηχανία Χάρτινης Συσκευασίας με τζίρο 1 δισ. ευρώ και 3.000 εργαζόμενους
07:59