Κορωνοϊός: Υψηλότερος ο κίνδυνος για ανθρώπους με διαταραχές εθισμού
Οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση ουσιών και έχουν διαταραχές εθισμού, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά με Covid-19, αν μολυνθούν από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Νόρα Βόλκοφ, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Ουσιών των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής "Molecular Psychiatry", ανέλυσαν ανωνυμοποιημένα ιατρικά δεδομένα για περισσότερους από 73 εκατομμύρια ασθενείς.
Διαπιστώθηκε ότι ενώ οι άνθρωποι με διαταραχές εθισμού ήταν περίπου το 10% του δείγματος, αποτελούσαν σχεδόν το 16% των περιστατικών Covid-19 στη χώρα. Όσοι είχαν κάποια πρόσφατα διαγνωσμένη διαταραχή εθισμού, ιδίως στα οπιοειδή και στον καπνό, ήταν πιθανότερο να αρρωστήσουν με Covid-19, καθώς επίσης να χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο και να πεθαίνουν εξαιτίας της νόσου.
Αυτό, κατά τους ερευνητές, εν μέρει οφείλεται στο ότι τα άτομα με διαταραχές εθισμού έχουν συχνά παθήσεις πνευμόνων και καρδιαγγειακές, κάτι που τους κάνει πιο ευάλωτους στην Covid-19. Επίσης συχνά βρίσκονται στο περιθώριο, με συνέπεια να έχουν μικρότερη και όχι έγκαιρη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Θεσσαλονικη: Αγρότες επιχειρούν να στήσουν μπλόκο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
12:02
Βραζιλία: Βίντεο καταγράφει αεροπλάνο με 180 επιβάτες που τυλίχθηκε στις φλόγες πριν απογειωθεί (vid)
11:59
Το Netflix σε «αποκλειστικές διαπραγματεύσεις» για την εξαγορά της Warner Bros Discovery
11:59
Γαλλία: Σήμερα αποφασίζει η δικαιοσύνη για αναστολή της Shein μετά από αίτημα της κυβέρνησης
11:57