ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Συνελήφθησαν πάνω από 440 άτομα σε διαδηλώσεις

Λευκορωσία: Συνελήφθησαν πάνω από 440 άτομα σε διαδηλώσεις
AP Photo/TUT.by

Η αστυνομία της Λευκορωσίας κρατεί 442 άτομα τα οποία συνελήφθησαν κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις κατά του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, 266 διαδηλωτές συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα.

Φωνάζοντας «Ξεκουμπίσου!», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και χθες στο Μινσκ σε νέα πορεία διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, παρά την πίεση της αστυνομίας.

Ντυμένοι στα λευκά και τα κόκκινα, τα χρώματα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές πορεύθηκαν στην λεωφόρο των Νικητών και κατευθύνθηκαν προς το Μέγαρο της Ανεξαρτησίας, κατοικία του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Από την αμφισβητούμενη επανεκλογή του προέδρου της Λευκορωσίας στις 9 Αυγούστου, διαδηλώσεις ιστορικών διαστάσεων πραγματοποιούνται κάθε σαββατοκύριακο με την απαίτηση της αποχώρησής του από την εξουσία, την οποία κατέχει εδώ και 26 χρόνια.

Την Κυριακή οι διαδηλωτές έκαναν πορεία σε εορταστική ατμόσφαιρα κρατώντας λευκές και κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας: «Ξεκουμπίσου», αλλά και συνθήματα κατά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρικτή του Λουκασένκο στην κρίση που συγκλονίζει την Λευκορωσία εδώ και δυόμισι μήνες.

Το Σάββατο, η αστυνομία διέλυσε βίαια διαδήλωση γυναικών: 415 άτομα συνελήφθησαν στο Μινσκ, σύμφωνα με τις αρχές, και 15 σε άλλες πόλεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ