ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πρώτο πλοίο που μετέφερε Μάγια ως σκλάβους

Μεξικό: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πρώτο πλοίο που μετέφερε Μάγια ως σκλάβους
Helena Barba/INAH via AP

Αρχαιολόγοι στο Μεξικό επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ναυαγίου, ανοικτά των ακτών της χερσονήσου Γιουκατάν, υποστηρίζοντας ότι το πλοίο που ναυάγησε μετέφερε Μάγια που είχαν πουληθεί ως δούλοι.

Πρόκειται για το πρώτο πλοίο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH).

Το 2017 αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στον Κόλπο του Μεξικού, δύο ναυτικά μίλια από το Σιζάλ, το ατμόπλοιο με κουπί, γνωστό ως «La Unión», ωστόσο χρειάστηκαν τρία χρόνια έρευνας για να επιβεβαιώσουν οι ερευνητές ότι ήταν πλοίο που μετέφερε δούλους της φυλής Μάγια.

Η La Unión συνελάμβανε παράνομα και μετέφερε περίπου 25 - 30 Μάγια μηνιαίως στην Κούβα, όπου αναγκάζονταν να εργάζονται παράνομα ως εργάτες σε ζαχαροκάλαμα. Αυτό γινόταν μεταξύ του 1855 και του 1861, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης γνωστή και ως Πόλεμος των Καστών.

«Κάθε σκλάβος πωλούνταν σε μεσάζοντες έναντι 25 πέσος και εν συνεχεία εκείνοι τους πουλούσαν στην Αβάνα για 160 πέσος τους άντρες και 120 πέσος τις γυναίκες», αναφέρει η αρχαιολόγος του Ινστιτούτου, Έλενα Μπαρμπα Μινέκε, μέσω δελτίου τύπου.

Το πλοίο βυθίστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1861 ενώ κατευθύνεται προς την Κούβα, αποδεικνύοντας ότι η δουλεία συνεχίστηκε παρά την κατάργησή της στο Μεξικό το 1829 και παρά του διατάγματος που απαγόρευε την αναγκαστική εξαγωγή των Μάγια.

«Για τους ερευνητές ... η ανακάλυψη είναι πολύ σχετική», δήλωσε ο INAH στην ανακοίνωση.

Οι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν την ταυτότητα του πλοίου από τους λέβητες του, οι οποίοι εξερράγησαν και προκάλεσαν τη φωτιά στο σκάφος, καθώς και το ξύλινο καρότσι που είχε διατηρηθεί. Βρήκαν επίσης αντικείμενα, όπως θραύσματα γυαλιού από φιάλες, κεραμικά και οκτώ μαχαιροπήρουνα από ορείχαλκο που χρησιμοποιούνταν από επιβάτες πρώτης κατηγορίας.

Από το ατύχημα σκοτώθηκαν τα μισά από τα 80 μέλη του πληρώματος και 60 επιβάτες. Δεν είναι γνωστό πόσοι από τους νεκρούς προορίζονταν για σκλάβοι, καθώς είχαν καταχωρηθεί ως φορτίο και εμπορεύματα, όχι ως επιβάτες.

Οι Μάγια ήταν ένας μεσοαμερικανικός πολιτισμός που άκμασε σε ολόκληρο το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική από το 2000 π.Χ. έως την εποχή των Ισπανών Κατακτητών.

Mexican archaeologists identify the first Mayan slave ship to have ever been discovered By Alaa Elassar, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ